Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

 • Muista s-postilla!

 •  

   

  >
  Eka viesti 05.03.2004

  Homeland Security Advisory

  This page is powered by Blogger. Isn't yours?


  maanantaina, maaliskuuta 22, 2004


  FST:n Strömsö on epäilemättä yksi Yleisradion onnistuneimmista konsepteista. Ohjelma naulitsee minut television ääreen sunnuntai iltapäivisin. Käynti Strömsön kotisivuilla vain vahvistaa tunteen.

  Strömsö aiheuettaa minussa kokonaisen tunteiden ja assosiaatioiden myrskyn. Sisällön tarjoaman informaation lisäksi pohdin tekijöiden motiiveita. Usein huomaan pohtivani myös kuvakerronnan merkityksiä.
  Strömsö on aidosti suomenruotsalainen ohjelma mutta siinä on myös vaikutteita ruotsalaisesta villa- ja kartanoromantiikasta. Ohjelman huomenkummeja ovat vaikkapa Carl Larsson ja Anni Swan.
  Ohjelman kuvituksessa kiinnittyy huomio keskiluokan- tai säätyläisluokan villakuvitukseen, Taustalla on mieluimmin keskiluokan huvilainteriööri kuin vauras rannikon punainen maalaistalo tai saaristolaisinteriööri tai eksteriööri. Valinnat johtuvat tietysti myös käsiteltävistä aiheista.
  Ohjelman antama kuva suomenruotsalaisuudesta on tietoisen ylpeä. Tämä ylpeys ei kuitenkaan korostu liiaksi. Ohjelman suomenruotsalainen on työteliäs, kekseliäs ja taiteellinen. Katsojalle välittyy kuva vahvasta ja syvästä kulttuuri-identiteetistä.

  Kartanoromantiikkaa
  Joidenkin jaksojen yhteydet ruotsalaiseen kartanokulttuuriin ja ylemmän keskiluokan ruoka, puutarha ja tapakulttuuriin ovat ilmiselvät. Tämä saattaa johtua tekijöiden taustasta. Toki on myös mahdollista että ohjelma on harkinnan tulosta. Tekijät ovat miettineet konseptin läpikotaisin. Olisikin mielenkiintoista saada tietää enemmän tekijöiden ajatuksista. Henkilökohtaisesti toivoisin hiukan enemmän aiheita saaristolais-, fiskari-ympäristöstä.
  Strömsö on ohjelma minun mieleeni. En osaa arvioida miten paljon asiaan vaikuttaa se, että isoäitini on kotoisin Kristiinankaupungin läheltä Tiukasta.
  Strömsön kaltaiset ohjelmat lisäävät ymmärrystä kaksikielistä kulttuuria kohtaan. Ns. tavallinen katsoja, joidenka joukkoon Alan Bitit itsensä lukee, oppii jokaisesta ohjelmasta jotain uutta. Se on harvinaista nykyisessä ohjelmatarjonnassa.
  Strömsön kosivut täydentävät hienosti ohjelmaa. Kotisivujen maailma on aidosti suomenruotsalaisuuden vaasanseudun rannikkoelämää korostavaa. Sivuilta selviää myös tämän 1860-luvulla rakennetun porvariskodin historia ja monta muutakin kutkuttavaa asiaa.

  Strömsö

 • Lisätty klo. 17.30

 • Du har så rätt, Strömsö är ett bra programkoncept. Helt rätt för en söndagkväll, inte för överdrivet utan man får enormt med inspiration och energi att själv snickra ihop cd-ställ och ramar och sy böcker.
  Ha det gott
  Österbottning


  |