Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

 • Muista s-postilla!

 •  

   

  >
  Eka viesti 05.03.2004

  Homeland Security Advisory

  This page is powered by Blogger. Isn't yours?


  sunnuntaina, huhtikuuta 25, 2004


   
  Tätä luen juuri nyt

  Olen hieman tympääntynyt säveltäjäelämäkertoihin. Ne antavat kohteestaan epärelistisen kuvan. Ainoa löytämäni poikkeus on Wolfgang Hildesheimerin Mozart elämäkerta. Kirjoittaja tiedostaa työnsä mahdottomuuden, mutta yrittää siitä huolimatta:

  Mozartin suuruutta ei tosin voi mitata, mutta sen vaikutus on havaittavissa: sen tuottamat, määrältää musertavat tulkinnat tarjoavat havainnollisen esimerkin ikuisesti epäonnistumaan tuomitusta yrityksestä välittää yhden ihmisen elämäntyön kaikkivoittava valtavuus, päästä tulkinnan keinoin sen ainutlaatuisen ominaislaadun jäljille, tutkaillen sen salaisuuuksia, kirjoittaa Hildesheimen nöyrästi teoksen esipuheessa.

  Wolfgag Hildesheimer onnistuu mahdottomaksi asettamassaan tehtävässä erinomaisesti. Mozartin peruukin alta paljastuu aito kärsivä, ristiriitainen ja epätavallinen ihminen. Erityisen ansiokasta teoksessa on kaihtelematon ote muiden kirjoittajien hyssyttelemiin asioihin. Näitä ovat ennenkaikkea Mozartin ja hänen äitinsä kirjeenvaihdon alatyyyliset tekstit.

  Mozart teoksen antia ovat myös kirjoittajan yleisety oivallukset,  KIrjoitaja ei vain tyydy kirjaamaan sitä, mikä on kirjattu satoja keretoja, hän on myös löytänyt uutta ja tulkitsee vanhaa tuoreella tavalla. Mozart elämäkerran ansioksi voi lukea myös lukuisat laajat yleistykset ja hienot pienet oivallukset.  Hildesheimerin Mozart elämäkerta ei ole pikaruokaa. Teos avatuu vain hitaasti pureskellen.  Mozart: Wolfgaang Hildesheimer
  Suomentaneet Seppo ja Päivi Heikinheimo
  Kustannusosakeyhtiö Otava 2002


  |