Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

 • Muista s-postilla!

 •  

   

  >
  Eka viesti 05.03.2004

  Homeland Security Advisory

  This page is powered by Blogger. Isn't yours?


  tiistaina, huhtikuuta 27, 2004


  Kotikaupungin kauppahalli on pelastettu. Koko kevään ajan käyty kädenvääntö hallikiinteistön omistajan ja hallikauppiaiden välillä on saatu kaikkien kannalta onnelliseen päätökseen. Hallissa on solmittu uudet vuokrasopimukset ja noin yksi kolmasosa hallista vuokrataan ruotsalaisomistuksessa olevalle Indiska-ketjulle. Indiska saa runsaat 300 neliötä toimitilaa kahteen kerrokseen.
  Sopimus edellyttää muutoksia kauppahallissa. Indiska saa hallin katutason lähes kokonaan käyttöönsä ja nykyään katutasossa toimivat elintarvikeputkat siirtyvät puoli kerrosta ylemmäksi hallin perälle. Pienkauppiaan maksavat tilastaan vuokraa n. 33 euroa neliöltä.

  Indiska
  Kluuvin kauppakaeskusken www-sivulla todetaan, että ” Indiska on elämäntapa. Indiskan valikoima on sekoitus muotia, kauneudenhoitoa ja sisustusta itämaisin maustein.”
  Indiska herättää voimakkaita tunteita väitetyn lapsityövoiman käytön vuoksi. Monet ovat kieltäytyneet ostamasta mitään Indiskasta juuri lapsityövoimasyytösten vuoksi.

  Ihmisoikeudet työelämään
  Lähempänä Suomea kampanjaa eettisemmän vaatekaupan puolesta käydään Ruotsissa: Rena kläder -kampanja käynnistyi muutama vuosi sitten.
  Lindex hyväksyi Ruotsissa ensimmäisenä eettiset toimintasäännöt itselleen. Perässä seurasivat Hennes & Mauritz, KappAhl ja Indiska.
  Eettisiä toimintasääntöjä on erilaisia, mutta vaatekampanjassa ne sisältävät oikeuden järjestäytyä ammatillisesti, kieltävät lapsi- ja pakkotyön ja sellaiset työsopimukset, joilla työantaja kiertää työ- ja muuta lainsäädäntöä. Ne kieltävät myös syrjinnän, määrittävät maksimityö- ja ylityöajan sekä perustarpeisiin riittävän vähimmäispalkan.
  Ohjeiden kohdat palautuvat yleisiin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksiin. Niihin perustuu myös Social Accountability SA 8000 -standardi, joka Keskolla on.
  Vaatekampanja tähtää omaan valvontamalliin. Siinä yritykset, ay-liike ja kansalaisjärjestöt muodostavat yhdessä riippumattoman valvontaelimen, joka voi olla esimerkiksi säätiö. Säätiö sertifioi ja palkkaa valvonnan suorittavat tarkastajat, jotka raportoivat säätiölle, eivät yrityksille. Mallia vasta kokeillaan.

  Vaatekampanjan kriteerit
  Pakkotyön kielto
  • Syrjintäsuoja
  • Lapsityön kielto
  • Järjestäytymisvapaus ja oikeus työehtosopimuksiin
  • Elämiseen riittävä palkka
  • Viikkotyöaika: ei yli 48 tuntia. Vähintään yksi vapaapäivä. Ylityö on vapaaehtoista, ja siitä on saatava erityiskorvaus.
  • Työympäristön on oltava turvallinen ja terveellinen
  • Työsuhteissa tulee pyrkiä sopimuksiin, joilla työnantaja ei välty noudattamasta työlainsäädäntöä


  Vihreä Lanka

  Nähtäväksi jää
  Tapasin noin puoli vuotta sitten vanhan tuttavani, joka on toiminut YK:n eri tehtävissä Pakistanissa yli kaksikymmentä vuotta. Puhuimme hänen kanssaan myös eurooppalaisten omistamasta vaateteollisuudesta. Tuttavani vaikutti melko happamalta aiheen suhteeen. Kun kysyin syytä, sanoi tuttavani että länsimaiset toimittajat osaavat kirjoittaa aiheesta vain nyyhkytarinoita tai skandaalijuttuja ja molemmat ovat väärin.

  -Ainoa oikea tapa tarkastella asiaa on tarkastella, mitä oli ennen tehtaan tuloa paikkakunnalle ja mitä on sen jälkeen. Monessa tapauksessa intialainen tai pakistanilainen saa länsimaisten omistamassa tehtaassa puolta parempaa palkkaa kuin paikallisten omistamassa tehtaasa. Ja saadakseen hyvää työvoimaa on paikallisenkin nostettava palkkoja, sanoi tuttuni.

  Vaikutin ehkä hieman yllättyneeltä. Tuttavani valisti minua vielä sanomalla, että jos olet aikaisemmin syönyt yhden aterian päivässä ja nyt syöt kaksi, on muutos merkittävä. Kaikista suurin merkitys paremmin palkatulla työllä on kuitenkin ketjuuntumisen kannalta, valisti tuttavani.

  Ketjuuntuminen tarkoittaa sitä, että rahaa säästetään myös perheen jäsenille ja hankitaan esimerkiksi polkupyörä tai katukeittiö eli pata ja kolmijalka sekä pieni pöytä. Näin työn siunaus koituu koko perheen tai suvun hyväksi.

  -Tietysti intialainen tai pakistanilainen yrittäjä voi olla yhtä ahne kuin suomalainen optiomiljönääri, mutta levittämällä oikeata tietoa asiat muuttuvat hitaasti parempaan suuntaan.
  Tuttavani lisäsi vielä että ainoa oikea tapa on ostaa tuotteita ja muistaa kysyä, että ovatko
  tuotteet valmistettu lapsityövoimalla. Tieto kuluttajan mielipietistä leviää kyllä eteenpäin, sanoi tuttavani.
  Joka tapauksessa kotikaupungin kauppahallin tulevaisuus on turvattu kymmeneksi vuodeksi. Nähtäväksi jää miten kaupunkilaiset ottavat uudistukset vastaan.

  Reilu kauppa
  Reilu kauppa ja EU
  Eko ostaja
  Ei niin reilua
  Lisätietoja


  |