Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

 • Muista s-postilla!

 •  

   

  >
  Eka viesti 05.03.2004

  Homeland Security Advisory

  This page is powered by Blogger. Isn't yours?


  perjantaina, huhtikuuta 02, 2004

  Onko Rita Luodiko Ilta-Sanomien Rita Tainola?

  Juniori ja Isosisko väittelivät kiivaasti siitä, keitä tuttuja henkilöitä potter-kirjojen henkilöt muistuttavat. Harvinaisen moni tuntui muistuttavan opettajia tai naapureita. Sitten Juniori yllätti ja kysyi minulta, mikä pottereiden henkilö muistuttaa eniten, jotain tietämääsi tai tuntemaasi henkilöä.
  Ennen kuin olin ehtinyt kontrolloida sanomisiani huikkasin, että Rita Luodiko on ilmiselvästi Ilta-Sanomien Rita Tainola.


  Muistan kuin eilisen päivän, kun ensimmäisen kerran jouduin kosketusetäisyydelle Rita T:n kanssa. Siitä on nyt yli 20 vuotta. Ritalla oli yllään leopardikuvioinen puku ja kainalossaan krokotiilinnahkainen -niin luulen- laukku. Rita seisoi varpaillani ja työnsi samaan aikaan terävällä kyynärpäällä mahaani. Kokemuksen jälkeen en ole enää pyrkinyt kosketusetäisyydelle Tainolaan.

  Rita oli raivoisaan, sillä häntä ei oltu hyväksytty kutsuvieraiden joukkoon. Kutsuttuna oli Ruotsin kuningashuoneen ehkä kaikkien aikojen suosituin jäsen, Prinssi Bertil.

  Rowling ja Rita Luodiko
  Rowling on eräässä haastattelussaan vastannut hieman arvoituksellisesti Rita Luodikosta:

  Onko Harry Potterin suuri suosio muuttanut juonenkulkua millään tavalla?
  JK: Ei, ei yhtään. Minulta on kysytty mm., tuliko Rita Luodiko tarkoituksella kuvioihin, mutta tosi asiassa hänet oli suunniteltu jo kauan sitten. Tosin luulen nauttineeni hänen kirjoittamisesta enemmän kuin jos en olisi tavannut niin suurta määrää toimittajia!

  Rowligin haastattelu
  Harry Potter Fanit
  Suomennos
  JFA


  On siis täysin mahdollista, että Rita Luodiko eli englantilaisittain Rita Skeeter, on parodia jostakin J.K.Rowligin hyvin tuntemasta toimittajasta. Ritan luonteenpiirteet taas antavat aiheen olettaa, että Rowlingin ja Skeeterin suhteessa on hankausta.

  Ritasta ei tykätä
  Rita Luodiko, Rita Skeeter, Rita Slita, Rita Rivejern, Rita Kimmkorn tai Rita Pulpers, vain muutamia esimerkkejä mainitakseni, on yksi pottereiden vihatumpia henkilöhahmoja. Hänet on mm. murhattu suomalaisessa faninovellissa.

  Joku innokas potterfani voisi tehdä vaikkapa tutkimuksen siitä, onko Rita Skeeterin käännösnimillä jotain yhteyttä todelliseen elämään. Eli onko nimen taustalla esimerkiksi sikäläinen juorutäti tyyliin Rita Tainola.

  Kuka muistuttaa ketä?
  Netin pottersivujen mukaan kirjojen useille henkilöhahmoille on löytynyt ”todellinen” esimerkki. Viimeisin lienee Kalkaros. Kysymys on hauskasta ilmiöstä, jonka me suomalaiset tunnemme luutnantti Koskela-ilmiönä. Kun viimeksi talvisodan syttymispäivänä haastateltiin veteraaneja siitä millainen oli hyvä esimies, niin eräskin jermu vastasi, että hän muistuttaa luutnantti Koskelaa.

  Niille, jotka eivät yllä olevaa ymmärrä, kerrotaan että luutnantti Koskela on yksi Väinö Linnan romaanin Tuntematon sotilas romaanihenkilöistä.

  Juuri näin hyvä kirjallisuus toimii. Se ruokkii mielikuvitusta, siitä tulee osa ihmisen arkea. Vain harvalle kirjailijalle on suotu tällainen ikuinen elämä. Tulevaisuus näyttää kuuluuko J.K.Rowling heidän joukkoonsa.

  Rowlingin luomat hatmot esiintyvät tuhansissa piirroksissa ja kymmenissätuhansissa faninovelleissa netin pottersivuilla. Jopa Dobby on saanaut oman laulun. Se lauletaan Bob Dylanin The Times They Are A-Changing sanoilla:

  Dobbyn laulu
  Rita Skeeter
  Rita
  Henkilöitä useilla kielillä

  Kirjoita kommentteihin oma mielipiteesi
  siitä, keitä tunnettuja suomalaisia potterhamot muistutavat!
  |