Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

 • Muista s-postilla!

 •  

   

  >
  Eka viesti 05.03.2004

  Homeland Security Advisory

  This page is powered by Blogger. Isn't yours?


  perjantaina, joulukuuta 10, 2004


  Lue myös alempana olevat jutut
  Vieritä kunnes löydät etsimäsi
  mm.Tavalliset kylähullut
  ja Joulupukki, Joulukoristeet sekä Joululinkit


  Jargoni

  Mummu, 78 v., kuunteli huuli pyöreänä ja korvat höröllään kun Juniori, 13 v., ja tämän ystävä Make, 14v. keskustelivat chattailusta ja irkkailusta.

  -Ymärsitkö sinä mistä ne puhuivat, kysyi mummi kun pojat olivat poistuneet olohuoneesta.
  Myönsin että ymmärsin suurimman osan.
  -Ei suinkaan ne vain tee mitään kiellettyä, kysyi mummi vielä varmuuden vuoksi.

  Nopeata ja ekonomista
  Varsinkin tietokoneharrastajat ovat kehittäneet nopean ja ekonomisen kielen. Kun kaikki tuntevat käsitteet, on helppo puhua tai kirjoittaa tekstari- tai sähkösanomakieltä tai jargonilla.. Tähän kielemme erityisalueeseen voi tutustua esimerkiksi harrastajien keskustelufoorumeilla. Tässä esimerkki tietokoneharrastajien foorumilta.

  "tuossa A7V880:ssä on mielestäni 2 ongelmaa:
  a) antaa "vain" 227MHz fsb:n (biosista loppuu säätöalue)
  b) antaa "vain" 1,85 Volttia VCC. tarpeeksi syitä, että odotan Abitin KW7:n tuloa suomenkin kauppoihin."

  "siis nfsu2 voi rällätä isossa kaupungissa ja autoo voi tunata ympäri kaupunkia olevista kaupoista. hauskinta on että kaduilla liikkuu muitakin tuning autoja joita voi sitten haastella kisaamaan.. popit voi virittää ja kaikkee hauskaa.. hydraliikasta puhumattakaan."

  tehomynny.net
  http://www.tehomylly.net/forum/viewtopic.php?p=23560#23560

  Jargonit tunnustetaan nuorisokielessä omaksi kieleksi. Esimerkiksi hämeenlinnalaisten oman IRC:n esittelyssä todetaan:

  "1§- Yleistä kanavan toiminnasta.
  #hameenlinna on pääasiassa hämeenlinnalaisille pyhitetty IRC-kanava. Toki muutkin ovat tervetulleita, mutta kannattaa todellakin muista että suuri osa kanavalaisista on paikallisia.

  Kanavan virallinen kieli on suomi, mutta tilapäisesti sallitaan muutkin yleisesti käytetyt kielet: lähinnä englanti, klingon ja eri jargonit."
  http://www.hameenlinna.cx/staticpages/saannot.html

  Käytetystä kielestä ja scneistä käydään myös kiihkeitä keskusteluja. Esimerkiksi Larp.Fi sivustolla on mielenkiintoinen keskustelu Scenen eroista ja pelaajien odotuksista. Siinä ohessa sivutaan myös jargoneita. Scenen ulkopuolisille keskustelu on avartava kokemus.
  http://www.larp.fi/larppaaja/Jupe/030818Scenejeneroistajapelaajienodotuksista/

  "Eihän meillä kirjastolaisilla ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa vastaan e-kirjat, nettiyhteydet, opetella kymmenet tietokoneohjelmat ja tietokannat, hallintaohjelmat ja IT-jargonit (hienompi nimitys tietokoneslangille). Jos pistät vastaan, olet epä-kirjastonhoitaja, Neuvostoliitossahan ideologisesti huonot yksilöt saattoivat muuttua epähenkilöiksi, he lakkasivat olemasta."
  Olli Mäkinen
  Kirjastolehti 2/04
  http://www.kaapeli.fi/~fla/kirjastolehti/keskustelu/vapaus.html

  Olli Mäkisen viittaus uuden oppimiseen on konkretiaa monella muullakin käytännön alalla. Esimerksi EU:n laajuisesta korjausrakentamisesta sopiminen monimutkaistui lukuisten jargonien ja käytäntöjen törmätessä toisiinsa. Asioiden käsittelyn jouduttamiseksi oli jargonit pantava järjestykseen.
  Eurotutkimus-lehti 5/2002

  Jargonit kuriin omalla sanastolla
  "Monimuotoinen projekti on vaatinut runsaasti matkustelua ja kansainvälisen tietotaidon sovittamista yhteiseen muottiin. Mauri Marttila kertoo matkan varrella olleen vaikeuksia muun muassa terminologian kanssa.
  - Kun tutkijat, kiinteistönhoitajat ja remonttimiehet yrittävät sen seitsemällä kielellä ja ammattisanastolla saada itseään ymmärretyksi, oman sanaston luominen kävi projektille aika pian selväksi.
  Nettisivujen merkitys kasvoi niin, että lopulta ruotsalaisen koor-dinaattorin Kalmarhemin toimitusjohtajan sihteeri ryhtyi kokopäivätoimiseksi projektisihteeriksi ja nettinikkariksi.
  http://www.tekes.fi/eu/fin/julkaisut/eurotutkimus/euro/0502/14.html

  IT-Viikon keskustelusta:
  "Isobritannialaisen Abbey National -pankin tekemän tutkimuksen mukaan 74 prosenttia brittiläisistä uskoo, että yritykset käyttävät tahallaan epäselvää ammattislangia, eli jargonia, hämätäkseen ja petkuttaakseen asiakkaita. Yli puolet uskoo, että jargonin käyttäjät peittelevät sillä omaa tietämättömyyttään.
  Kyselyyn osallistuneiden mielestä it-alan ammattilaiset ovat pahimmasta päästä. Vain asianajajat ajavat heidän ohitseen jargonin käyttäjinä."

  Ryhmähenkeä vahvistava erityiskieli
  "Slangilla on oma, erityinen sosiaalinen tehtävä: se on ryhmän omaa sisäistä kieltä, jolla erottaudutaan muista ja tunnustaudutaan kuuluvaksi johonkin sosiaaliseen joukkoon. Slangia voidaan nimittää "sosiaaliseksi murteeksi", se on siis jonkin ryhmän kieli.
  Perinteistä murretta taas puhuvat lähes kaikki tietyn ääntieteellisen alueen asukkaat. Kielitieteessä slangi luetaan erityiskieliin, joita ovat slangin lisäksi "jargonit" ja salakielet. Jargoni on tietyn ammattiryhmän vakiintunutta kieltä; tavanomaisessa yleiskielessä puhutaan kuitenkin "lääkäri-", "merimies-", "yms". "-slangista", yms. Salakielet ("cant") ovat taas rikollisten käyttämiä kieliä. Saksalaisella kielialueella käytetään termejä "Jugendsprache" ja "Gaunersprache".
  http://koti.mbnet.fi/joyhan/K3.html

  Ei kun irkkailemaan ja chattailkemaan mielenkiintoisissa säteissä.


  |