Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

 • Muista s-postilla!

 •  

   

  >
  Eka viesti 05.03.2004

  Homeland Security Advisory

  This page is powered by Blogger. Isn't yours?


  maanantaina, tammikuuta 31, 2005  Miten hyödyntää blogeja kun jotain sattuu?
  Blogit kertovat silminnäkijän tarinat


  Yksityisten ihmisten ylläpitämät weblogit nousivat merkittävään asemaan Tapaninpäivänä 2004 sattuneen tsunamikatastrofin jälkeen. Parin ensimmäisen päivän aikana muutama yksityinen blogi oli monelle suurellekin medialle ainoa nopea keino hankkia silminnäkijäkuvauksia ja myös kuvia ja videoklippejä. Näin median kuluttajasta tuli kirjeenvaihtaja, uutisten muonittaja. Kouluesimerkiksi nousi 21-vuotis Jordan Golson, joka perusti itselleen joulukuun alussa 2004 nettipäiväkirjan nimeltä "Cheese and Crackers". Golson uskoi että hänen sivuillaan tulee käymään kymmenkunta ihmistä päivässä. Liitettyään sivuilleen tsunami-videoita ja linkkejä vastaaville sivullle, kävi Jordanin sivuilla 640.000 vierasta lyhyen ajan kuluessa.

  Aivan ilman vetoapua Golson ei olisi saavuttanut näin mittavaa kävijämäärää. Vetoapu löytyi kun maineikas uutisportaa Drudge Reporti julkaisi linkin Golsonin sivulle. Drudge Report tulii aikoinaan tunnetuksi siitä, että se julkaisi ensimmäisenä tiedot Bil Glintonin ja Monica Lewisnkyn suhteesta.

  Jordan Golson
  http://jlgolson.blogspot.com/
  Drudge Report
  www.drudgereport.com
  The Wall Streetd Jouarnal
  http://online.wsj.com/public/article/0,,SB110470611254614746,00.html

  Toinen esimerkki olkoon australialainen bloggeri Geoffrey Huntley, joka perusti nettiin WaveofDestruction.org sivuston. Sivustolla on tsunamiaiheisia videoita. Sivusta tavoitti hetkellä runsaat puoli miljoonaa kävijää. Geoffrey, Jordan ja tusinoittain muita bloggereita tekivät pioneerityötä blogien aseman vahvistamiseksi tiedonvälittäjänä. Toki jo aikaisemmin laatulehdet kuten The Guardion olivat todenneet blogien merkityksen.

  Uusi tilanne on tuonut myös kieleemme uusia käsitteitä. Ajan tuntoja kuvaavat kirjoittavat käyttävät nyt sellaisia sanoja kuin blogossfääri ja blogestania kuvamaan blogien maailmaa.

  Mitä jatkossa?
  Päivän kysymys on tietysti, että mitä tapahtuu jatkossa kun sattuu jotain koko maailmaa hätkähdyttävää?. Kysymyksessä voi olla luonnonkatastrofi tai ihmisen aiheuttama katastrofi tai konflikti. Juuri jälkimmäisestä syystä tämän kirjoittaja on ottanut kohteeksi Iranin (Persia) englanninkieliset taistelevat blogit. Tällä hetkellä iranilaiset bloggerit käyvät viivytystaistelua oman hallituksensa kiristystoimenpiteitä vastaan.

  Mistä tietoa jos jotain sattuu?
  Google ei välttämättä ole ensimmäinen apuväline nopeasta indeksoinnistaan huolimatta. Kun maailmanlaajuinen kriisi tai konflikti sattuu niin ensimmäinen tehtävä on määritellä millaisessa ympäristössä blogit toimivat. Helpointa on kohdistaa haku silloin kun blogit sijaitsevat englantia puhuvilla alueilla.


  Nopein tie löytää blogeja, on käyttää blog-search-palveluja. Nämä hakevat tietoja omasta tietokannastaan. Kysymyksessä on siis blogeja listaavat portaalit- ja hakemistot. Tyypillinen tällainen on Blogwise. Blogwisen maalistasta näkee yhdellä silmäyksellä kuinka monta blogia kustakin maasta on ilmoittautunut palveluun. Blogwise ei tietankään ole ainoa. Huomionarvoisia ovat mm: Eaton Web-portal, World Wide Blog, Weblogs and the News, Yahoo Directory, Google weblog directory ect.

  Seuraavaksi auttavat yleiset haut, joissa käytetään apuna alueellisia ja paikallisia tai muita täsmenteitä.

  iranian weblogs
  iraqi blogs search
  persian weblogs in the press
  weblog portal
  weblog portal OR directory
  weblogs yahoo directory
  weblog directories
  war blogs
  freedom blogs
  alternative blogs


  Blogwise
  http://www.blogwise.com/bycountry
  Eaton portal
  http://portal.eatonweb.com/
  World Wide blog
  http://www.bloogz.com/
  Weblogs and the news
  http://jdlasica.com/articles/roundup.html
  Progressive blogs links
  http://www.neravt.com/left/directory/subjects/blogs.htm
  Yahoo Directory
  http://dir.yahoo.com/Computers_and_Internet/Internet/World_Wide_Web/Weblogs/
  Google directory
  http://directory.google.com/Top/Computers/Internet/On_the_Web/Weblogs/Directories/?il=1


  Vaikeata
  Jokainen katastrofi, terrori-isku tai muu vastaava on aina ainutkertainen tapahtuma. Saattaahan olla että lähes kaikki tärkeät blogit pyritään sulkemaan niin kuin tapahtui Bosnian sodan aikana tai sitten blogit sisältävät disinformaatiota tai ilmenee muita ongelmia. Jos bloggaajan osa ei ole helppo, niin ei ole surfaajankaan osa.

  Ammattilainen, siis toimittaja, opettaja ja muut ammattiryhmät, jotka tarvitsevat tietoa nopeasti, valjastavat käyttöön tietysti löytämiensä sivujen seurannan, netin-seurantaohjelmat, internetin news alueen automaattisen seurannan eli Net News Trackerin, ohituskaistat kuten International Aid-sivustolle ja katsoa löytyisikö sieltä uusia ideoita: .

  Myös "lääkärit ilman rajoja" järjestön sivu saattavat auttaa tiedon löytämisessä .
  Punaisen ristin ja muiden kansainvälisten avustusjärjestöjen sivut sinulla on jo tietysti suosikeissa? Koska kertaus on tunnetusti opintojen äiti kannataa ehkä pistäyty Yahoo Tsunami ja maanjäristyssivulla. Sieltäkin löytyy tuoreita ideoita: Earthquake and Tsunamis Blogs

  Muista myös, että tsunamikatastrofin aikana urheilusukeltajien sukellus.fi, finnairin, matkanjärjestäjien ja Punaisen Ristin sivut olivat keskeisessä asemassa oikean tiedon muodostamisessa. Tärkeässä asemassa olivat niin ikään keskustelufoorumit, jotka auttoivat katastrofin synnyttämien tunteiden käsittelyssä mutta kertoivat myös uusista linkeistä. Näistä foorumeista tärkein oli Suomi24 koko keskustelun ajan.

  Kaakkois-Aasian luonnonkatastrofi muutti ainakin ammattilaisten, niin toimittajien kuin virkamiestenkin, tavan hyödyntää nettiä. Ehkä myös ns. tavallinen Simo Surffaaja oppi jotakin.


  |