Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

 • Muista s-postilla!

 •  

   

  >
  Eka viesti 05.03.2004

  Homeland Security Advisory

  This page is powered by Blogger. Isn't yours?


  lauantaina, tammikuuta 29, 2005  Iranin taistelevat blogit
  Tuhat ja yksi tarinaa vainosta


  They´re filtering us. They´re making us filtered. They´re controlling us. They´re making us controlled. But they think. They think in a wrong way. Or better to say they don?t think. They just make mistake. Islamic Republic of Iran is just a mistake. A mis-decision. A wrong action. They are, however, governing us. And the costs of their mis-decisions and wrong actions we should pay.
  http://iraniandiaries.blogspot.com/


  Blogien kautta välityy koko elämä
  Suljetussa yhteiskunnassa, niin kuin Iranissa, weblogit ovat usein lähes ainoa väylä kertoa tavallisen ihmisen ahdingosta. Iranissa bloggerit ja valtiovalta käyvät jatkuvaa taistelua keskenään. Ei ole epäilystäkään siitä, ketkä lopulta voittavat, mutta sitä ennen saamme nähdä verta, hikeä ja kyyneleitä.

  Weblogien historia Iranissa on lyhyt ja karu. Syksyllä 2001 nuori iranilainen journalisti Hossein Derakhshan perusti yhden ensimmäisistä farsinkielisistä weblogeista Iraniin, Hossein kirjoitti myös ensimmäisen farsinkielisen oppaan siitä, miten blogi pystytetään. Nyt farsinkielisiä blogeja on yli 75. 000. Myös englanninkielisten blogien määrä on melkoinen.

  Saatanalliset säkeet
  Iranilaiset bloggerit käyvät jatkuvaa taistelua Iranin hallitusta ja papistoa vastaan. Blogien alasajo, filtteröinti, vangitsemiset ja muut rankaisut ovat bloggareiden arkipäivää, Iranissa käydään nyt taistelua, jonka loppu ei ole vielä edes häämöttämässä, vaikka lopputulos onkin kaikille ulkopuolisille selvä, siihen saattaa tosin mennä vuosia.

  Iraniin on kasvanut uusi sukupolvi, joka on kiinnostunut maailman menosta samalla tavoin kuin nuoret ihmiset kaikkialla maailmassa. Harry Potter on fanien kiinnostuksen kohde niin Teheranissa kuin Lontoossa tai Helsingissä. ?Pullon henki on nyt päästetty vapaaksi ja sitä ei kukaan voi enää pyydystää?, totesi eräs tunnettu iranilainen kirjailija. Anonyymisyys, joustavuus ja verkostuminen ovat taanneet suhteellisen vapaan mielipiteen ilmaisun iranilaisille bloggereille.

  Hossein Derakhshanilla on edelleen oma paikkansa taistelussa sananvapauden puolesta. Englanninkielisellä sivullaan hän luonnostelee toimenpiteet, joilla sanavapaus taataan Iranissa:


  I think we can adopt a three-level strategy for fighting Net censorship in Iran:
  1. Technical: using proxies, email, P2P applications, etc.
  2. Civil: creating consumer associations for internet users and organizing effective campaigns through them against the censorship.
  3. Legal: filing local or even international lawsuits against the government and related organizations or officials for violating the constitution of Iran and international law.


  Hossein Derakhshanin taistelukutsu noudattelee tuttuja ja hyväksi koettuja linjoja. Hän kehottaa tietotekniikkaa osaavia etsimään kieroteitä kuten vapaita proxyjä ja vertaisverkkoja ja muita tekniikoita. Myös internetissä olevat organisaatiot ja kampanjat kuuluvat hänen arsenaaliinsa kuin myös vetoaminen kansainväliseen yhteisöön ja lakiin. Hosseinin hätähuuto ei ole kaikunut aivan kuuroille korville. Mm. The Guardian on ansiokkaasti kertonut iranilaisita blogggereista.


  Iranilaisia blogeja listaavalta kokoomasivustolta löytyy kymmenittäin hienoja englanninkielisiä blogeja, joiden joukosta jokainen Iranista kiinnostunut löytää omansa. On henkilökohtaisia nettipäiväkirjoja, upeita kuvablogeja, uutisblogeja. Yksi kiinnostavista on Mr. Behi:n päivittäinen seikkailu.  Hossein Derakhshanilla: http://hoder.com/weblog/archives/013115.shtmlAdaventures
  Adventures of Mr. Behi: http://www.mrbehi.blogspot.com/
  The Guardian: http://www.guardian.co.uk/online/weblogs/story/0,14024,1377538,00.html
  Orkut kieltoon Iranissa
  Iranin hallitus haluaa kieltää mm. Orkut ja Yahoo Messengerin. Molemmat koetaan vaarallisiksi. Yahoon Messenger lienee useimmille tuttu mutta mikä on Orkut. Orkut.com määrittelee itsensä sosiaaliseksi verkostoitumispalveluksi joka on nimetty kehittäjänsä Orkut Buyukkoktenin mukaan. Orkut.com in kautta tapahtuva verkostoituminen on hieno tapa saada sanottavalleen lukijoita ja tukijoita.  Orkut
  https://www.orkut.com/Login.aspx
  Jotain tapahtuu
  Iranilaisia bloggaajia on pidemmän aikaa huolettanut se, että blogeja on lakkautettu myös yhdysvaltalaisten palveluntarjoajien toimesta. Kysymyksessä voi olla sattuma tai tarkoituksellinen alasajo USA:n hallituksen toimesta tai jotain jonka syytä emme vielä tiedä. Kärkkäimmät ovat jo ehtineet kertoa, että kysymys on USA:n hyökkäyksen ennakoinnista.

  Irakin sotapäiväkirjat, Bosnian-sodan aikaiset blogit ja eräät muut tavallisten ihmisten blogit ovat osoittaneet Yhdysvaltojen sodanjohdolle, mikä merkitys tavallisen ihmisen kokemuksilla saattaa mediassa olla. Se haittaa viholliskuvan muodostamista ja jopa operatiivisia toimia.

  Iranin taistelevia blogeja kannattaa seurata. - haistella ilmaa, tutustua tavallisen iranilaisen arkipäivään, toiveisiin, pelkoihin sekä haaveisiin ja huomata miten lähellä he ovat meitä. Meille, jotka seuraamme maailman menoa pikkukengissä ja kravatti kaulassa, on vaikeata ymmärtää että jossakin maailmankolkassa ihmiset kirjoittavat nettipäiväkirjojaan pelon ilmapiirissä. Ottavat henkilökohtaisia riskejä ja ovat koko ajan varuillaan, pelkäävätkin. Kaikki Iranin blogit eivät tietenkään kerro ahdistuksesta ja pelosta. Voit lukea myös kirjoituksia runoudesta, kuvataiteesta, perheestä ? elämästä ? siis myös toivosta.  Iranilaisia blogeja:
  http://blogsbyiranians.com/

  Angry iranian http://angryiranian.blogspot.com/

  Naisen asema Persiassa:
  http://abovethewall2.blogspot.com/

  I am an Iranian doughter
  http://iraniandoughter.blogspot.com/

  Journalist in jail:
  http://omidmemarian.blogspot.com/

  Amir A. Fassihi
  http://www.fassihi.blogspot.com/

  BBC News: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3677984.stm

  Hosseinin haastattelu:

  Sensurointia Iranian censorship? Iranian blogger Hossein Derakhshan, now based in Canada, reports that access to Google's cache has been blocked by Iran's biggest ISP - a way of stopping Iranians getting at Google's copy of sites that censors are preventing them from seeing.


  |