Alanin Veppiloki

Kirjoita osoiteriville ainoastaan: clik.to/veppiloki

 



Pikalinkit

Sirkesalon muistokirja
Tatskat ja lävärit
Google hacking
Nettikalenterit
Bushin rukoustiimi
Uhreilta varastetaan
Tsunami linkit
Katastrofin aikataulu
Tsunami videot
Vakoile naapureitasi
Suomalaiset foorumit
"Olga" vaanii verkossa
Phishingiä vastaan
Phishing huijaukset

  • Muista s-postilla!

  •  

     

    >




    Eka viesti 05.03.2004

    Homeland Security Advisory

    This page is powered by Blogger. Isn't yours?


    maanantaina, tammikuuta 31, 2005



    Miten hyödyntää blogeja kun jotain sattuu?
    Blogit kertovat silminnäkijän tarinat


    Yksityisten ihmisten ylläpitämät weblogit nousivat merkittävään asemaan Tapaninpäivänä 2004 sattuneen tsunamikatastrofin jälkeen. Parin ensimmäisen päivän aikana muutama yksityinen blogi oli monelle suurellekin medialle ainoa nopea keino hankkia silminnäkijäkuvauksia ja myös kuvia ja videoklippejä. Näin median kuluttajasta tuli kirjeenvaihtaja, uutisten muonittaja. Kouluesimerkiksi nousi 21-vuotis Jordan Golson, joka perusti itselleen joulukuun alussa 2004 nettipäiväkirjan nimeltä "Cheese and Crackers". Golson uskoi että hänen sivuillaan tulee käymään kymmenkunta ihmistä päivässä. Liitettyään sivuilleen tsunami-videoita ja linkkejä vastaaville sivullle, kävi Jordanin sivuilla 640.000 vierasta lyhyen ajan kuluessa.

    Aivan ilman vetoapua Golson ei olisi saavuttanut näin mittavaa kävijämäärää. Vetoapu löytyi kun maineikas uutisportaa Drudge Reporti julkaisi linkin Golsonin sivulle. Drudge Report tulii aikoinaan tunnetuksi siitä, että se julkaisi ensimmäisenä tiedot Bil Glintonin ja Monica Lewisnkyn suhteesta.

    Jordan Golson
    http://jlgolson.blogspot.com/
    Drudge Report
    www.drudgereport.com
    The Wall Streetd Jouarnal
    http://online.wsj.com/public/article/0,,SB110470611254614746,00.html

    Toinen esimerkki olkoon australialainen bloggeri Geoffrey Huntley, joka perusti nettiin WaveofDestruction.org sivuston. Sivustolla on tsunamiaiheisia videoita. Sivusta tavoitti hetkellä runsaat puoli miljoonaa kävijää. Geoffrey, Jordan ja tusinoittain muita bloggereita tekivät pioneerityötä blogien aseman vahvistamiseksi tiedonvälittäjänä. Toki jo aikaisemmin laatulehdet kuten The Guardion olivat todenneet blogien merkityksen.

    Uusi tilanne on tuonut myös kieleemme uusia käsitteitä. Ajan tuntoja kuvaavat kirjoittavat käyttävät nyt sellaisia sanoja kuin blogossfääri ja blogestania kuvamaan blogien maailmaa.

    Mitä jatkossa?
    Päivän kysymys on tietysti, että mitä tapahtuu jatkossa kun sattuu jotain koko maailmaa hätkähdyttävää?. Kysymyksessä voi olla luonnonkatastrofi tai ihmisen aiheuttama katastrofi tai konflikti. Juuri jälkimmäisestä syystä tämän kirjoittaja on ottanut kohteeksi Iranin (Persia) englanninkieliset taistelevat blogit. Tällä hetkellä iranilaiset bloggerit käyvät viivytystaistelua oman hallituksensa kiristystoimenpiteitä vastaan.

    Mistä tietoa jos jotain sattuu?
    Google ei välttämättä ole ensimmäinen apuväline nopeasta indeksoinnistaan huolimatta. Kun maailmanlaajuinen kriisi tai konflikti sattuu niin ensimmäinen tehtävä on määritellä millaisessa ympäristössä blogit toimivat. Helpointa on kohdistaa haku silloin kun blogit sijaitsevat englantia puhuvilla alueilla.


    Nopein tie löytää blogeja, on käyttää blog-search-palveluja. Nämä hakevat tietoja omasta tietokannastaan. Kysymyksessä on siis blogeja listaavat portaalit- ja hakemistot. Tyypillinen tällainen on Blogwise. Blogwisen maalistasta näkee yhdellä silmäyksellä kuinka monta blogia kustakin maasta on ilmoittautunut palveluun. Blogwise ei tietankään ole ainoa. Huomionarvoisia ovat mm: Eaton Web-portal, World Wide Blog, Weblogs and the News, Yahoo Directory, Google weblog directory ect.

    Seuraavaksi auttavat yleiset haut, joissa käytetään apuna alueellisia ja paikallisia tai muita täsmenteitä.

    iranian weblogs
    iraqi blogs search
    persian weblogs in the press
    weblog portal
    weblog portal OR directory
    weblogs yahoo directory
    weblog directories
    war blogs
    freedom blogs
    alternative blogs


    Blogwise
    http://www.blogwise.com/bycountry
    Eaton portal
    http://portal.eatonweb.com/
    World Wide blog
    http://www.bloogz.com/
    Weblogs and the news
    http://jdlasica.com/articles/roundup.html
    Progressive blogs links
    http://www.neravt.com/left/directory/subjects/blogs.htm
    Yahoo Directory
    http://dir.yahoo.com/Computers_and_Internet/Internet/World_Wide_Web/Weblogs/
    Google directory
    http://directory.google.com/Top/Computers/Internet/On_the_Web/Weblogs/Directories/?il=1


    Vaikeata
    Jokainen katastrofi, terrori-isku tai muu vastaava on aina ainutkertainen tapahtuma. Saattaahan olla että lähes kaikki tärkeät blogit pyritään sulkemaan niin kuin tapahtui Bosnian sodan aikana tai sitten blogit sisältävät disinformaatiota tai ilmenee muita ongelmia. Jos bloggaajan osa ei ole helppo, niin ei ole surfaajankaan osa.

    Ammattilainen, siis toimittaja, opettaja ja muut ammattiryhmät, jotka tarvitsevat tietoa nopeasti, valjastavat käyttöön tietysti löytämiensä sivujen seurannan, netin-seurantaohjelmat, internetin news alueen automaattisen seurannan eli Net News Trackerin, ohituskaistat kuten International Aid-sivustolle ja katsoa löytyisikö sieltä uusia ideoita: .

    Myös "lääkärit ilman rajoja" järjestön sivu saattavat auttaa tiedon löytämisessä .
    Punaisen ristin ja muiden kansainvälisten avustusjärjestöjen sivut sinulla on jo tietysti suosikeissa? Koska kertaus on tunnetusti opintojen äiti kannataa ehkä pistäyty Yahoo Tsunami ja maanjäristyssivulla. Sieltäkin löytyy tuoreita ideoita: Earthquake and Tsunamis Blogs

    Muista myös, että tsunamikatastrofin aikana urheilusukeltajien sukellus.fi, finnairin, matkanjärjestäjien ja Punaisen Ristin sivut olivat keskeisessä asemassa oikean tiedon muodostamisessa. Tärkeässä asemassa olivat niin ikään keskustelufoorumit, jotka auttoivat katastrofin synnyttämien tunteiden käsittelyssä mutta kertoivat myös uusista linkeistä. Näistä foorumeista tärkein oli Suomi24 koko keskustelun ajan.

    Kaakkois-Aasian luonnonkatastrofi muutti ainakin ammattilaisten, niin toimittajien kuin virkamiestenkin, tavan hyödyntää nettiä. Ehkä myös ns. tavallinen Simo Surffaaja oppi jotakin.


    |


    lauantaina, tammikuuta 29, 2005



    Iranin taistelevat blogit
    Tuhat ja yksi tarinaa vainosta


    They´re filtering us. They´re making us filtered. They´re controlling us. They´re making us controlled. But they think. They think in a wrong way. Or better to say they don?t think. They just make mistake. Islamic Republic of Iran is just a mistake. A mis-decision. A wrong action. They are, however, governing us. And the costs of their mis-decisions and wrong actions we should pay.
    http://iraniandiaries.blogspot.com/


    Blogien kautta välityy koko elämä
    Suljetussa yhteiskunnassa, niin kuin Iranissa, weblogit ovat usein lähes ainoa väylä kertoa tavallisen ihmisen ahdingosta. Iranissa bloggerit ja valtiovalta käyvät jatkuvaa taistelua keskenään. Ei ole epäilystäkään siitä, ketkä lopulta voittavat, mutta sitä ennen saamme nähdä verta, hikeä ja kyyneleitä.

    Weblogien historia Iranissa on lyhyt ja karu. Syksyllä 2001 nuori iranilainen journalisti Hossein Derakhshan perusti yhden ensimmäisistä farsinkielisistä weblogeista Iraniin, Hossein kirjoitti myös ensimmäisen farsinkielisen oppaan siitä, miten blogi pystytetään. Nyt farsinkielisiä blogeja on yli 75. 000. Myös englanninkielisten blogien määrä on melkoinen.

    Saatanalliset säkeet
    Iranilaiset bloggerit käyvät jatkuvaa taistelua Iranin hallitusta ja papistoa vastaan. Blogien alasajo, filtteröinti, vangitsemiset ja muut rankaisut ovat bloggareiden arkipäivää, Iranissa käydään nyt taistelua, jonka loppu ei ole vielä edes häämöttämässä, vaikka lopputulos onkin kaikille ulkopuolisille selvä, siihen saattaa tosin mennä vuosia.

    Iraniin on kasvanut uusi sukupolvi, joka on kiinnostunut maailman menosta samalla tavoin kuin nuoret ihmiset kaikkialla maailmassa. Harry Potter on fanien kiinnostuksen kohde niin Teheranissa kuin Lontoossa tai Helsingissä. ?Pullon henki on nyt päästetty vapaaksi ja sitä ei kukaan voi enää pyydystää?, totesi eräs tunnettu iranilainen kirjailija. Anonyymisyys, joustavuus ja verkostuminen ovat taanneet suhteellisen vapaan mielipiteen ilmaisun iranilaisille bloggereille.

    Hossein Derakhshanilla on edelleen oma paikkansa taistelussa sananvapauden puolesta. Englanninkielisellä sivullaan hän luonnostelee toimenpiteet, joilla sanavapaus taataan Iranissa:


    I think we can adopt a three-level strategy for fighting Net censorship in Iran:
    1. Technical: using proxies, email, P2P applications, etc.
    2. Civil: creating consumer associations for internet users and organizing effective campaigns through them against the censorship.
    3. Legal: filing local or even international lawsuits against the government and related organizations or officials for violating the constitution of Iran and international law.


    Hossein Derakhshanin taistelukutsu noudattelee tuttuja ja hyväksi koettuja linjoja. Hän kehottaa tietotekniikkaa osaavia etsimään kieroteitä kuten vapaita proxyjä ja vertaisverkkoja ja muita tekniikoita. Myös internetissä olevat organisaatiot ja kampanjat kuuluvat hänen arsenaaliinsa kuin myös vetoaminen kansainväliseen yhteisöön ja lakiin. Hosseinin hätähuuto ei ole kaikunut aivan kuuroille korville. Mm. The Guardian on ansiokkaasti kertonut iranilaisita blogggereista.


    Iranilaisia blogeja listaavalta kokoomasivustolta löytyy kymmenittäin hienoja englanninkielisiä blogeja, joiden joukosta jokainen Iranista kiinnostunut löytää omansa. On henkilökohtaisia nettipäiväkirjoja, upeita kuvablogeja, uutisblogeja. Yksi kiinnostavista on Mr. Behi:n päivittäinen seikkailu.



    Hossein Derakhshanilla: http://hoder.com/weblog/archives/013115.shtmlAdaventures
    Adventures of Mr. Behi: http://www.mrbehi.blogspot.com/
    The Guardian: http://www.guardian.co.uk/online/weblogs/story/0,14024,1377538,00.html




    Orkut kieltoon Iranissa
    Iranin hallitus haluaa kieltää mm. Orkut ja Yahoo Messengerin. Molemmat koetaan vaarallisiksi. Yahoon Messenger lienee useimmille tuttu mutta mikä on Orkut. Orkut.com määrittelee itsensä sosiaaliseksi verkostoitumispalveluksi joka on nimetty kehittäjänsä Orkut Buyukkoktenin mukaan. Orkut.com in kautta tapahtuva verkostoituminen on hieno tapa saada sanottavalleen lukijoita ja tukijoita.



    Orkut
    https://www.orkut.com/Login.aspx




    Jotain tapahtuu
    Iranilaisia bloggaajia on pidemmän aikaa huolettanut se, että blogeja on lakkautettu myös yhdysvaltalaisten palveluntarjoajien toimesta. Kysymyksessä voi olla sattuma tai tarkoituksellinen alasajo USA:n hallituksen toimesta tai jotain jonka syytä emme vielä tiedä. Kärkkäimmät ovat jo ehtineet kertoa, että kysymys on USA:n hyökkäyksen ennakoinnista.

    Irakin sotapäiväkirjat, Bosnian-sodan aikaiset blogit ja eräät muut tavallisten ihmisten blogit ovat osoittaneet Yhdysvaltojen sodanjohdolle, mikä merkitys tavallisen ihmisen kokemuksilla saattaa mediassa olla. Se haittaa viholliskuvan muodostamista ja jopa operatiivisia toimia.

    Iranin taistelevia blogeja kannattaa seurata. - haistella ilmaa, tutustua tavallisen iranilaisen arkipäivään, toiveisiin, pelkoihin sekä haaveisiin ja huomata miten lähellä he ovat meitä. Meille, jotka seuraamme maailman menoa pikkukengissä ja kravatti kaulassa, on vaikeata ymmärtää että jossakin maailmankolkassa ihmiset kirjoittavat nettipäiväkirjojaan pelon ilmapiirissä. Ottavat henkilökohtaisia riskejä ja ovat koko ajan varuillaan, pelkäävätkin. Kaikki Iranin blogit eivät tietenkään kerro ahdistuksesta ja pelosta. Voit lukea myös kirjoituksia runoudesta, kuvataiteesta, perheestä ? elämästä ? siis myös toivosta.



    Iranilaisia blogeja:
    http://blogsbyiranians.com/

    Angry iranian http://angryiranian.blogspot.com/

    Naisen asema Persiassa:
    http://abovethewall2.blogspot.com/

    I am an Iranian doughter
    http://iraniandoughter.blogspot.com/

    Journalist in jail:
    http://omidmemarian.blogspot.com/

    Amir A. Fassihi
    http://www.fassihi.blogspot.com/

    BBC News: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/3677984.stm

    Hosseinin haastattelu:

    Sensurointia Iranian censorship? Iranian blogger Hossein Derakhshan, now based in Canada, reports that access to Google's cache has been blocked by Iran's biggest ISP - a way of stopping Iranians getting at Google's copy of sites that censors are preventing them from seeing.






    |


    torstaina, tammikuuta 27, 2005



    Verkkohuijarit, scammerit ja muut metkuilijat
    Verkkossa kalastavat etsivät saaliinsa hyväuskoisista


    Spam2Spammers (hieno sivu suomeksi) http://www.kotisivut.org/spam/index.html


    Sanat: phishing, verkkohuijaus, verkkohuijarit, scammerit, lumesivut, lumepankki, luottokorttitiedot, kirjautumistiedot, henkilötiedot, salasanat, käyttäjätunnukset, nigerialaishuijaukset, nigerialaishuijaus,väärennetyt sähköpostiviestit, huijausviesti, huijausviestit


    Verkkohuijauksessa eli phishingissä käyttäjä yritetään saada luovuttamaan tietoja aidolta näyttävään verkkopalveluun, joka on väärennetty ja jonka tarkoitus on kerätä luottokorttitietoja, verkkopalvelun kirjautumistietoja tai henkilötietoja rikollista toimintaa varten.
    Toiminta tapahtuu usein väärennetyillä sähköpostiviesteillä, jotka näyttävät tulevan käyttäjän omalta pankilta. Rikolliset ovat alkaneet myös kiristää yksittäisiä yrityksiä ja uhata niiden asiakkaita yhtiön nimissä tehdyillä phishing-hyökkäyksillä. Spammerit keksivät jatkuvasti uusia tekniikoita.


    Laajempi nimitys metkuilijoille on scammers. Heidän joukkoonsa kuuluu suuri määrä erilaisia huijareita avioliittoon pyrkivästä venäläisestä Nataljasta ja nigerialaishuijareista VISA ja työpaikkahuijareihin. Huijareiden kirjo on kaiken kattava.

    Verkkohuijarit ovat ryhtyneet käyttämään myös trojalaisia hyökkäyksissään. Mikäli koneelle päätynyt trojalainen pääsee saastuttamaan koneen, pystyy hakkeri muokkaamaan koneen nimipalvelua" (hosts-tiedostoa) haluamallaan tavalla. Kun koneen omistaja seuraavan kerran päättää suunnata tuttuun verkkopalveluun, niin hän päätyykin väärennetylle huijaussivustolle.

    Ehkä yleisin huijaustapa on lähettää uhrille sähköpostia, jossa väitetään asiakkaan ylittäneen tilinsä tai pyydetään päivittämään tai tarkistamaan asiakastiedot., Näin huijarit saavat käyttöönsä kaipaamansa käyttäjätunnukset. Samalla voidaan kysellä muitakin tietoja osoitteesta sosiaaliturvatunnukseen.

    Kehitys kehittyy
    Huijaus voidaan tehdä myös käyttämällä oikeaa ja aitoa sivua. Kaksi helsinkiläismiestä on joutunut tällaisen huijauksen kohteeksi. Huijarit toimivat käyttämällä hyväksi aitoa saksalaista verkkosivua, joilta suomalaiset miehet olivat etsineet ajoneuvoja. Kumpikin mies menetti huijareille noin kolme tuhatta euroa. Lisäksi he tekivät turhan matkan Saksaan.
    Phishingin yleisyydestä kertoo mm. se, että verkkohuutokauppa eBay on perustanut oman sähköpostipalvelun.. Yhtiö yrittää siten ehkäistä eBayn nimissä lähetettyjen phishing-huijauspostien tehoa.


    How scammers run rings round eBay: http://www.theregister.co.uk/2004/11/16/petty_fraudsters_ebay/


    Hyökkäykset lisääntyvät
    Viime vuoden tilastojen valossa pshing hyökkäykset tulevat lisääntymään kuluvana vuonna. Tietoturvayhtiö F-Secure on luvannuat ottaa vastaan näytteitä viesteistä, joiden avulla yritetään huijata vastaanottaja paljastamaan esimerkiksi pankkitiliin liittyviä tietoja, luottokortin numero tai jokin salasana.

    -Nämä huijaukset täyttävät roskapostin tunnusmerkit (viestit tulevat pyytämättä ja niitä lähetetään usein joukkopostituksina). F-Secure kuitenkin käsittelee näitä viestejä mieluummin erillisenä ongelmana, koska verkkohuijaukset ovat vakava tietoturvauhka, todetaan yahtiön verkkosivulla Lähetä verkkohuijausviestien näytteet osoitteeseen phishing-samples@f-secure.com zip-liitetiedostona. Lisää tietoa asiasta osoitteessa::


    F-Secure:
    http://support.f-secure.fi/fin/home/spamproblem/sample/
    Lue lisää aiheesta:
    http://news.com.com/Scammers+use+Gmail+invite+as+phishing+hook/2100-1032_3-5367986.html?tag=nefd.top
    Anti-Phishing working groups: http://www.antiphishing.org/
    Anti-Phishing Guide: http://www.firewallguide.com/phishing.htm




    |


    tiistaina, tammikuuta 25, 2005


    Phishing hyökkäyksiä vastaan joukkovoimalla
    Scammerit ulos verkosta


    Aa419 , russian women +scammers, +anticsam *, job scammers, visa scammers, anti spammers, activists, anti-virus, anti-trojan, anti-spyware, anti-spam, anti-phishing, Spam Protection, Protects Against Email Phishing Scams, fight phishing, phishing attacks , ja niin edelleen.


    Joukkovoimalla huijareita vastaan!
    Phishing hyökkäyksiin ja nigerialaiskirjeisiin kyllästyneet kansalaiset ovat päättäneet ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Phishingin vastustajat ovat perustaneet nettiin oman anti-phishing ryhmän/ryhmiä. . Ideana on varastaa kaistaa kohteiden palvelimilta: eli jokainen sivuston kuva ladataan kohteeksi valituilta huijaussivustoilta. uudelleen ja uudelleen. AA419 nimellä kulkevan ryhmän tarkoituksena on heittää huijarit ulos internetistä. Artists Against 419 kehottaa ihmisiä liittymään joukkoon ja kaatamaan muun muassa "nigerialaiskirjeillä" rahaa huijaavien lumepankkien palvelimet.

    Flash Mob -tempaukset
    Järjestö kutsuu näitä tempauksia nimellä Flash Mob. Kuukauden ensimmäisenä päivänä sivustolle kerätään kaadettavien kohteiden kuvia pullollaan oleva sivu, jota tempauksen aikana ladataan uudestaan ja uudestaan. Sivusto on listannut lähes 200 pykälä 419-huijauksiin liittyvää verkkotunnusta. Nimensä ryhmä on ottanut Nigerian lainsäädännön pankkihuijauksia käsittelevän 419-pykälän mukaan. Myös Suomessa on tällainen ryhmä. Ryhmän sateenvarjona toimii Spam2spammers sivusto.


    Spam2spammers
    "Roskapostiongelmaan tartuimme käyttäen roskapostittajien omia aseita = He lähettävät roskapostia, joka häiritsee meitä. Palkitsemme heidät tuhlaamalla heidän resurssejaan. Nigerialaishuijarit saavat maistaa omaa lääkettään. Rahanahneet huijarit saa helposti tuhlaamaan omaa rahaansa ja nöyryyttämään itseään."

    Sivun ylläpitäjä on saanut scammerit eli "Mugut" lähettämään itsestään valokuvia, jotka on sitten kiireenvilkkaa julkaistu "Mugu-galleriassa". Kysymyksessä on siis aitojen rikollisten itsestään lähettämiä kuvia. Voiko nerokkaampaa ideaa enää keksiä? Spam2spammers sivulle on kerätty myös ääninäytteitä keskusteluista "mugujen" kanssa sekä meilikeskusteluja spammereiden kanssa.


    Spam2spammers (suomeksi:
    http://www.kotisivut.org/spam/page1.html


    Blogi huijareita vastaan
    Huijareiden vastainen toiminta on synnyttänyt paitsi huijareita vastustavia ryhmiä, myös nettipäiväkirjoja, joiden ylläpitäjät käyvät omaa yksinäistä taisteluaan huijareita vastaan. Yksi sympaattisimmista on Martin McKeay`n isännöimä "Martin Keay`s Network Security Blog" "Kirjoitan toivossa, että eräänä päivä, jokin, jonka olen kirjoittanut auttaa jotakuta suojaamaan nettisivustonsa", kirjoitta Martin sivullaan.


    McKeay
    http://www.mckeay.net/secure/


    G-Mailia käytetään hyväksi
    Jos Sinulla on ilmainen G-mail sähköpostiosoite, on mahdollista että Sinun laatikostasi lähetään phishing postia satoihin, ehkä tuhansiin osoitteisiin. Syynä saattaa olla vain se, että olet ajattelmattomuuksissasi tai tietämättömyyttäsi kirjautunut johonkin palveluun ja antanut palveluntarjoajalle G-Mail sähköpostiosoitteesi ja saman salasanan, jota käytät G-Mailissa. Ei siinä sen kummempaa.

    Hunajapurkki - Honeyspot
    Pinserissä on erinomainen juttu nimeltä Hunajapurkki. Jutussa kerrotaan miten taistella automatisoituja sähköpostiosoitteiden kerääjiä vastaan. Hunajapurkiksi kutsutaan sivua, joka sisältää ansoitettuja kertakäyttöisiä osoitteita. Kun spammerin keräilyohjelma eksyy tällaiselle sivulle, se poimii talteen sinne luodun osoitteen. Samalla hunajapurkkiohjelma tallentaa keräilyohjelman tunnistetiedot ja kellonajan jolloin osoite kopioitiin. Näin voidaan estää tällaisen kerääjän pääsy järjestelmään.

    Aiheesta lisää


    Digitoday Digitoday
    http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=14&news_id=28723

    bait 419 bit by bit!:
    http://www.aa419.org/

    Nigerialaiskirjeet tutkimus suomeksi:
    http://www.tuug.fi/~jaakko/tutkimus/suominen_nigeria.phtml

    Varoituspalvelu:
    http://world.std.com/~mmoore/

    Keskustelufoorumi aiheesta:
    http://www.419eater.com

    Tutustu scammereihin eli metkuilijoihin
    http://www.scamorama.com/
    http://www.fraudwatchinternational.com/internetfraud/phishing.htm

    Anti-Spam:
    http://vww.spamcop.com/
    http://www.spamhaus.org

    Pysäytä scammerit
    http://www.stop-scammers.com/

    Tutustu lottohuijareihin
    http://w3.rz-berlin.mpg.de/~wm/wm-lotto.html

    MailFrontier Phishing IQ Test II
    http://survey.mailfrontier.com/survey/quiztest.html







    |


    sunnuntaina, tammikuuta 23, 2005


    Naimisiin venäläisen naisen kanssa?
    Rikolliset rahastavat läheisyyden kaipuulla

    "
    Know what you are getting into before you invest your heart, money, or your life."

    Hakusanoja: naimisiin venäläisen naisen kanssa, venäläinen nainen, kontaktipalsta, kirjeenvaihto, huijarit, avooliittolupa, avioliittolupaus, scammerit, deittipalsta, deitit, dating-palsta, dating service finnish personals online, Finnish dating personals sites , Helsinki online dating, dating russian woman, russian girl, bride, wife, ladies, russian marriage, russian women identity check, background check, known scammers black list, dishonest marriage agencies, scam prevention tips, russian scammers, russian brides cyber guide, dating bride, dating brides

    Venäläiset rikolliset ja yksityiset venäläiset naiset huijaavat avioliittoon halavia miehiä. Viime vuoden lopulla ilmestyneen The New York Times`in mukaan kontaktipalstojen avulla tapahtuvien huijausten määrän on kasvanut rajusti Venäjällä. Huijarit rahastavat lemmenkipeitä miehiä etenkin Yhdysvalloissa, Britanniassa, Australiassa, Kanadassa ja Uudessa Seelannissa. Huijatuksi joutuneita on myös Suomesssa. Monet huijarisivustot käyttävät Suomea ja "suomalaisuutta" hyväkseen. Naiset väittävät mm. asuvansa Suomessa, vaikka ainoa linkki Suomeen on sähköpostiosoite.


    Menetelmä on yksinkertainen. Huijarit etsivät kontaktipalstoilta lemmenkipeitä miehiä ja tekeytyvät nuoriksi, sivistyneiksi naisiksi. Kun yhteydenpitoa on kulunut tietyn ajan, "nainen" pyytää lähettämään rahaa, jotta hän pääsisi matkustamaan verkkotuttavuutensa luokse. Sen jälkeen "Nadja" katoaa kuin tina tuhkaan.

    Huijausten määrästä kertoo jotain se, että Yhdysvaltain suurlähetystö Moskovassa saa 5-10 tiedustelua päivässä asian tiimoilta. Venäjän sisäministeriön mukaan huijarit ovat yleensä aina miehiä. He lähettävät samoja viestejä jopa tuhansille ulkomaalaisille miehille.

    Konstit on monet
    Internetissä on kymmenittäin sivustoja, jotka lupaavat solmia suhteen naimahaluisen venäläisen naisen, ja joskus miehen, ja länsimaisen miehen tai naisen välille. Osa sivustoista on selvästi huijareiden tekemiä, osa normaalia dating-bisnestä. Koska tässä tarkastellaan asian nurjaa puolta, on varsinaisten dating-sivujen linkit jätetty vähemmälle. Niitä voi jokainen etsiä sivun yläreunan sanageneraattorin avulla. Tällainen kontaktipalstan etäispääte toimii myös suomeksi. Sivustolla on runsaasti venakkoja, jotka sanovat asuvansa Suomessa, mutta joiden todellinen tausta jää hämäräksi. Pieni selailu paljastaa nopeasti että samat henkilöt esiintyvät myös muiden kansallisuuksien sivuilla. Kumppaninhakubisnes on kovin raakaa ja joskus hyvin alkeellista.

    The New York Times`in mukaan huijaukset tulleet viime aikoina entistäkin paremmiksi. Petostarinoita on kehitetty houkuttelevimmiksi. Jotkut ovat jopa väärentäneet matkatoimistoja, jotka vahvistavat "morsiamen" matkasuunnitelmat.. Myös sivujen ulkonäkö ja kuvien laatu on korkea. Palvelukonseptien kirja on häkellyttävän runsas..

    Länsimaiselle miehelle tarjotaan yksityismatkoja, käännöspalveluja, kahdenkeskistä kirjeenvaihtoa, yksityischatteja, kuva- ja puhechatteja, pikaviestiyhteyksiä, Quick Time videoita ja paljon muuta. Kilpailun täytyy olla kova koskapa sivujen kasvun myötä, ovat kasvaneet myös antispammer- ja antiscammer-sivut.

    Nämä russian woman scammers-nimellä tunnetut sivut käyvät kiivaaseen hyökkäykseen venäläisiä spammereita vastaan. Sivujen ylläpitäjät ovat itse höynäytetyiksi joutuneita tai sitten sivun takana on kustantaja, joka on julkaissut aiheesta kirjan. Osa kustantajista on selvästi rikollisten kanssa kimpassa. Näin totuuden raja on häivytetty taitavasti ja aidosti naimisiin haluava on vaikean tilanteen edessä Voiko kehenkään enää luottaa? Näin spammer-keskustelusivulla amerikkalainen mies kirjasta: "I Married A Russian Woman"

    Are you guys related to these lady authors? I hate to say this but these personal "recommendations" sound like ads for the books, esp. the one by "I Married A Russian Woman" who I think was banned. That one reads like a professionally written PR piece! Let's stay real here people OK?

    Ole tarkkana




    PR piece?
    http://russian-women-forum.com/viewthread.php?tid=145

    Sex with russian woman
    http://www.sexwithrussianwomen.com/?hop=discount4u

    Russin woma and erotic art
    http://www.search4russianbride.com/images.htm

    Elena Petrova: E-book "How To Find And Marry A Girl Like Me"
    http://beam.to/petrova

    Kuin kauniita lohiperhosia
    http://www.firstdream.com/cgi-firstdream/scam/search.cgi?Category=Known




    Varo viettelystä
    Vakavasti otettavat antispammer- ja antiscammer-sivut varoittelevat mm. venakoista, jotka ovat julkaisseet kuviaan usealla eri sivustoilla ja eri nimillä. Sivustoilla kerrotaan näiden naisten nimet (jos ne nyt sitten ovat oikeita) sähköpostiosoitteet ja sivut, joilla heidän kuviaan on julkaistu. Joillakin scammersivuilla on julkaistu myös kuvia mutta kuvat saattavat olla imuroitu internetistä. Merkillepantavaa on kumppania etsivien kuvien laatu ja naisten kauneus. Pieni pohdiskelu olisi ehkä kuitenkin paikallaan. Kuinka ?tavallisella? ukrainalaisella tytöllä on varaa otattaa itsestään studioluokan kuvia ja kuinka tämä typykkä osaa vielä poseerata kuin ammattilaismalli? Hyvässä lykyssä vielä niukasti vaatetettuna. . Hämmästyttävän monet ovat kuitenkin tarttuneet kauniiseen syöttiin ja nielaisseet sen kakistelematta, ainakin aluksi.

    Älä nappaa syöttiä




    Rusian women black list:
    http://www.womenrussia.com/blacklist.htm

    Tunnettuja naisscammereita kuvineen
    http://www.russian-scam.org/message.htm

    Naismetkuilijoita:
    http://www.rwguide.com/thread_24866_continued_scammers.html

    Varoituksia scammereista:
    http://www.rwguide.com/thread_24924_russian_guys_are_scammed_too_my_story.html
    http://www.antiscam.net/
    http://www.russian-women-links.net/scam-agencies.html
    http://www.russian-women-links.net/russian-scammers.html http://www.russianbrides.com.au/scammers.htmle careful http://www.russianmeetingplace.com/russian_women/Scams_Scammers.htm




    Suomi mukana
    Kontaktipalstojen googlettaminen sellaisialla hakufraaseilla kuin dating sites finnish tai dating sites finland, selvittää pään nopeasti. EDating sivut ovat kansainvälisiä ja sama konsepti ja samat tarjokkaat toistuvat kansallisuudesta riippumatta eri sivuilla.. Tosin joukossa on aina joku vilpitönkin suomalainen nimimerkki ?Tuuliviiri? joka vain vahvistaa säännön. Aidon rehellisen kumppanin löytyminen nettiviidakosta on enemmän kuin lottovoitto.

    Finnish dating



    Helsinki online dating
    http://www.date.com/dating/finland-helsinki.htm
    Finland romance
    http://www.luckylovers.net/romance/online-romance24.html
    Beatifull finniosh women
    http://www.masterpage.com.pl/dating/finnish_personals.html
    Singles from Finland
    http://www.lovecompass.com/personals/Finland/Age36-38/
    Sexsy Finland ladies
    http://www.aaa.com.au/personal-ads/finland_single_women.html
    FinnBabes
    http://www.russiansabroad.com/RussianRing/
    Christian dating service
    http://deitti.svk.fi/english/tarinoita2.html

    Muutama linkki kontaktisivuihin:
    http://www.luckylovers.net/romance/online-romance24.html
    http://datingadvice.alpharight.com/dating-websites.asp
    http://www.russianwomenmagazine.com/links.htm
    http://datingsite.syl.com/?offset=280

    Taustaa avioliittoon aikovalle
    http://www.venajaseura.com/venaja_info/alaotsikko7.htm

    Muuta
    Finnihc female escort service
    http://www.sexyescortads.com/escort-98-2316.html



    |


    perjantaina, tammikuuta 21, 2005


    Suomenkieliset keskustelufoorumit
    Löydä itsellesi virtuaalinen kotipesä

    "Virtuaaliyhteisöt ovat osa teknistyneissä maissa elävien
    ihmisen sosiaalisen elämän ulottuvuutta
    ."

    keskustelufoorumi, keskustelufoorumit, keskuselusivu, keskustelusivut, keskustelukanava, keskustelukanavat, keskusteluympäristö, foorumi, foorumilista, suomen foorumilista, foorumilistat, suljettu yhteisö, ilmoitustaulu, virtuaaliyhteisöt, verkkoyhteisö, virtuaaliyhteisöt, kyber-klaanit, kyberklaanit, kyberperheet, virtuaali-identiteetti, virtuaalinen identiteetti, kansalaisportaali, kansalaismedia, suomenkieliset foorumit, msn ryhmät, yahoo groups, yahoo finnish groups, eboard, e-board

    Kaiken kirjavaa ja kukertavaa
    Keskustelufoorumeja ovat www-pohjaiset sivustot, jonne viestejä lähetetään muiden luettavaksi ja kommentoitavaksi. Tässä napakasti keskustelufoorumeiden tekniikka ja funktio. Useimmat meistä virtuaalikansalaisista kaipaavat keskitettyä listaa suomenkielisistä keskustelufoorumeista tai ryhmistä, joista voisi löytää itselleen virtuaalisen kodin. Tällaisia foorumilistoja olen löytänyt kolme: Suomalainen foorumilista, keskusteluryhmät.fi ja Sir. Jamesin kokoama lista yleisimmistä foorumeista. Listojen ulkopuolisia ryhmiä ja foorumeita voi etsiä googlettamalla tässä jutussa kerrotuilla tavoilla.

    Oma suosikkini on "Suomalainen foorumilista", koska sinne on helppo lisätä foorumeita ja lista kertoo myös jotain oleellista niistä. Toinen käyttökelpoinen lähde on keskusteluryhmät.fi. Tähän foorumeiden lisääminen tapahtuu sähköpostilla. Sir Jamesin listaan vaikuttaminen on jo vaikeampaa.

    Henkilökohtainen kaino toivomukseni onkin, että virtuaalisesta yhteisöllisyydestä kiinnostuneet ryhtyisivät muonittamaan Suomen foorumilistaa. Näin saisimme ajan kuluessa kattavan listan suomalaisista foorumeista. Keskusteluryhmä.fi kiinnostanee puristeja yksinkertaisuutensa vuoksi.



    Suomen foorumilista: http://tuchosoft.net/foorumilista/
    Keskusteluryhma.fi: http://www.keskusteluryhma.fi/
    Suomenkieliset keskustelualueet internetissä: http://www.james.pp.fi/foorumit.htm


    Minä - virtuaalikansalainen
    Suurin osa meistä haluaa kuulua johon yhteisöön tai ryhmään, oli tuo yhteisö sitten puolueen osasto, urheiluseura, seurakunnan kerho tai toriparlamentti. Toriparlamentti muistuttaa ehkä eniten virtuaalimaailman keskusteluryhmiä. Toriparlamenttikin kokoontuu tietyssä paikassa ja sen voi jotenkin hahmottaa.

    Virtuaalikansalaiseksi tullaan sen jälkeen kun on opittu tietokoneen ja internetin peruskäyttö. Virtuaaliyhteisön jäseneksi taas tullaan liittymällä virtuaaliyhteisön jäseneksi ja hyväksymällä yhteisön säännöt ja käytännöt. Vaikka virtuaaliyhteisöllisyyttä leimaa anonyymisyys, voi virtuaaliyhteisönkin jäsen kohota virtuaalipersoonaksi aivan samoin kuin jokainen meistä voi kohota reaalimaailmassa ympäristön arvostamaksi persoonallisuudeksi. Parhaimmillaan virtuaaliyhteisö voi tukea ja auttaa ja synnyttää myös aitoja reaaliystävyyksiä.

    "-Vertaistuki verkossa on ohjannut ammatin ja työpaikan valintaa, ja antanut monelle paljon lohtua ja toivoa. Se on paljon muuta kuin oman tietokoneen korjaamista ja putsaamista viruksista etäohjauksessa, mutta toki myös tätäkin.", toteaa toimittaja Reijo Holopainen Internet Society Finlandin loisteliaassa artikkelissa.


    Internet Society Finlanad: http://www.isoc.fi/artikkelit/virtuaaliyhteisot.html
    Yhteisötvisualisoituvat: http://www2.helsinginsanomat.fi/klik/arkisto/virtuhel/hintikan.html
    Hetky- virtuaaliyhteissöt: http://myy.helia.fi/~kalei/semin/hetky_30v.html#Virtuaaliyhteisö
    Teknologian korkea veisu: http://salakari.tv/sinikka/cv/teknologiakasvatus.htm
    Uusi vs.vanha media: http://www.finems1.pp.fi/newmedia.html

    Monikerroksisia yhteisöjä
    Keskustelufoorumit voivat parhaimmillaan olla erittäin tiiviitä ja yhteisöllisiä. Toisaalta ne voivat olla suuria ja monikerroksisia pistäytymispaikkoja niin kuin Suomi24.fi. Tai tiiviitä yhteisöjä kuten Nakokulma.net. Näiden lisäksi netistä löytyy runsaasti MSN:n tyyyppisiä ryhmiä tai erikoistuneimpia ryhmiä, jotka majailevat esimerkiksi Yahoo sateenvarjon alla. Nämä voivat olla ilmoitustauluja, postituslistoja tai suljettuja yhteisöjä, joiden jäsenyyttä on anottava tai sitten jäseneksi pääsee vain suosittelijoiden kautta.


    Suomi 24: http://suomi24.fi/keskustelu
    Näkökulma: http://www.nakokulma.net
    MSN yhteisöt: http://groups.msn.com/home.msnw?pgmarket=fi-fi
    MSN viestintäpalvelut: http://www.msn.fi/viestintapalvelut/yhteisot/
    Yahoo finnisg groups: http://dir.groups.yahoo.com/dir/Cultures___Community/By_Language/Finnish?show_groups=1
    Hanki ilmainen keskustelufoorumi: http://www.boardhost.com/

    Viimeinenkin kivi
    Jos et löydä tarpeeksi kiinnostavaa keskustelufoorumia valmiista listoista, voit etsi niitä itse googlettamalla. Mitäpä jos etsisit foorumeita niiden alustan eli sen ohjelman perusteella, mille ne on pystytetty? Tutki alla olevia hakulausekkeita ja täydennä niitä oman tarpeesi mukaan. Tässä hakulausekkeet ovat jo valmiita linkkejä:



    +"powered by phpBB" +keskustelu
    +"powered by phpBB" +foorumi
    +vbulletin +foorumi?
    +punBB +keskustelu
    +yabb +keskustelu
    +smf +foorumi
    "powered **" +keskustelu
    "powered **" +foorumi


    Vielä voit kokeilla Google operaattoreita. Kokeile vaikapa tätä: inurl:foorumi tai inurl:keskustelu Näin saat tietoja url:istä, joissa on mukana em. sanat

    Näillä eväillä sinun pitäisi löytää joka ikinen suomenkielinen foorumi, tietysti lisäämällä uudet foorumialustat hakuun.

    Suomessa ei ilmeisesti ole kattavaa linkkilistaa eripuolilla internettiä majailevista pienryhmistä, foorumeista ja erikoistuneista postituslistoista ja suljetuista ryhmistä. Voin julkaista sellaisten osoitteet Veppilokissa jos saan virtuaaliyhteisöltä apua. Tiedot voit jättää sähköpostilaatikkooni alan.bitit (miukumauku) gmail.com anonyymisti tästä:



    Anonymizer e-mail
    http://anonymizer.secuser.com/3.0/services/email-anonyme.htm




    |


    keskiviikkona, tammikuuta 19, 2005


    Videobloggauksesta tuli vuoden hitti
    Tsunamivideot leviävät blogeissa



    Kuvablogi Sri Lankasta: http://www.xanga.com/home.aspx?user=sarath




    Sanoja: kuolemanvideo, kuolemanvideot, onnettomuusvideot, onnettomuusvideo, tsunamivideoita, tsunamivideo, katastrofivideoita, katastrofivideo, uhrien kuvia, kuvat, videot, videoblogit, kuvablogit, vblogit

    The Wall Street Journal julkaisi nettiversiossaan 2. tammikuuta merkittävän artikkelin tsunami videoblogeista. Artikkelin kirjoittajat ANTONIO REGALADO ja JESSICA MINTZ piirtävät nopean ja terävän kuvan tästä uudesta web-maailman ilmiöstä. Kaakkois-Aasian tsunamikatastrofin jälkeen nettiin ilmestyi nopeasti kymmeniä tai satoja kuva- ja videoblogeja, jotka ryhtyivät julkaisemaan amatöörein ottamia kuvia ja videoleikkeitä katastrofista.

    Osa blogeista onnistui saamaan sivuilleen alkuperäistä materiaalia, osa tyytyi linkkaamaan muiden kokoon haalimia klippejä omille sivuilleen ja jopa linkkaamaan tv-yhtiöiden tuottamaa materiaalia.

    Osalla bloggaajista ei ole minkäänlaista tietoa, tai edes halua, ottaa huomioon tekijänoikeudet. Yksityisten bloggaajien rinnalle tulivat nopeasti kaupalliset crash- ja sensuroimattomia videoklippejä kuukausimaksua vastaan tarjoavat sivut. Yksi näistä on on Ogrirish.com. FirstAmendment.com




    Ogrish
    http://www.ogrish.com/



    Toinen esimerkki tämäntyyppisistä sivustoista on 1 Under Ground, jonka valikoimaan kuuluvat kaikki mahdollinen törky itsemurhavideoista tsunamivideoihin:



    Under Ground
    http://www.theeunderground.com/



    Uusi trendi
    Kirjoittajat uskovat että vuodesta 2005 tulee videobloggauksen eli vbloggauksen huippuvuosi. Malli on nyt olemassa ja sitä on helppo toteuttaa. Blogin perustaminen käy käden käänteessä keneltä tahansa ilman minkäänlaista koodaustaitoa. Uusien sivujen tekijöitä ei sido minkäänlaiset moraaliset tai eettiset säädökset. Kilpailu muiden samanlaisten sivujen kanssa sekä mahdollisimman suuren kävijämäärän kasvattaminen tuntuu olevan monen blokkaajan ainoa tavoite.


    Sivujen ylläpitäjät ovat laittaneet sivuilleen sellaisia lauseita kuin "Aallot veivät kaksi ihmistä" tai "Tsunami kuolemanvedeo" siinä toivossa että hakukoneet löytäisivät juuri nämä lauseet ja toisivat mahdollisimman paljon hittejä. Kaakkois-Aasian onnettomuudesta oli kulunut vain pari päivää kun Yahoon uutiset kirjoitti että "Katastrofi on tuonut esille sekä ihmisen parhaat että huonoimmat piirteet" Tämä arvio on osoittautunut täysosumaksi.
    Tällä hetkellä trendinä tuntuu olevan shokeeraavien kuvien ja klippien keräily sekä katselu. Mitään muuta selitystä ei löydy sille että hakukoneiden sanalistoilla kiikkuu kärjessä sellaisia hakufraaseja kuin tsunami videos, tsunami video clips jne. Tämän raadollisen puolen rinnalla kulkee toinen linja: videoiden katselu auttaa tavallista ihmistä jäsentämään tapahtumat ja asettamaan ne oikeisiin yhteyksiin:


    Kevin Aylward
    http://wizbangblog.com/
    The Wall Street Journal
    http://online.wsj.com/public/article/0,,SB110470611254614746,00.html
    Even before the tsunami, media watchers had predicted that 2005 would be a big year for video blogging, also known as vlogging.


    Videoblogien suuren suosion syynä on myös se, että kilpailusyistä monet kaupalliset ja uutissivut laittoivat sivuilleen kaikki mahdolliset sivustot, jotka sisältivät materiaalia katastrofista. Siitäkin huolimatta että materiaali on pääasiassa kotivideoilla kuvattua ja kelpaa näytettäväksi lähinnä real-audio tai mediaplayer-tasoisena. Klassiseksi esimerkiksi on noussut 21-vuotis Jordan Golson, joka perusti itselleen joulukuun alussa 2004 nettipäiväkirjan nimeltä "Cheese and Crackers". Golson uskoi että hänen sivuillaan tulee käymään kymmenkunta ihmistä päivässä. Liitettyään sivuilleen tsunami-videoita sivulla kävi ensimmäisenä päivänä indeksoinninjälkeen 640.000 vierasta.


    Jordan Golson
    http://jlgolson.blogspot.com/

    Videoita

    OGRISH.COM
    http://www.ogrish.com/

    Under Ground
    http://www.theeunderground.com/

    Sticker Giat
    http://www.stickergiant.com/page/tsunami_video

    Tsunamivideos
    http://www.asiantsunamivideos.com/

    Waxy.Org
    http://www.waxy.org/archive/2004/12/28/amateur_.shtml

    Full tsunami video footage
    http://www.masternewmedia.org/2005/01/02/full_tsunami_video_footage_pictures.htm

    Extreme Videos
    http://www.ebaumsworld.com/tsunami.html

    Kokoomasivu
    http://channels.lockergnome.com/search/archives/20050102_how_to_find_tsunami_video_footage.phtml

    Cyberjournalist.Net: http://www.cyberjournalist.net/cgi-bin/mt-search.cgi?IncludeBlogs=1&search=tsunami&site=on




    |


    sunnuntaina, tammikuuta 16, 2005


    Sinua seurataan, valvotaan ja kytätään
    Watch ryhmät tarkkailevat lähes kaikkea

    Hakusanoja:
    naapurikyttääjät , tarkkaile, kyttää, kyylää, vakoile, valvo, urki, ilmianna, kavalla, rolli, kieli, paljasta, seuraa naapuriasi, naapureitasi, sosiaalinen kontrolli, group watch, battle black group watch, consumer group watch, group media watch, neighborhood watch, neighborhood crime watch, block neighborhood watch, crime neighborhood program watch



    Maassa, jossa siat ovat vallassa, kaikki porsaat pyrkivät ylöspäin - Ja me muut saamme nenillemme niin kauan kunnes opimme läksymme.
    Hunter S. Thompson



    Varo, Sinua tarkkaillaan
    Yhdydvalloissa lähes asia kuin asia saa rinnalleen tarkkailu- tai seurantaryhmän. Nämä ryhmät esiintyvät internetissä yleensä watch-etuliitteen kanssa. Watch-seurantaryhmiä on tuhansia. Niistä saa hyvän käsityksen googlettamalla hakurimpsulla "* watch" tai watch groups Huomaa lainausmerkit ja asteriski.



    Oman watch-rymänsä ovat saaneet mm. ihmisoikeudet, kuluttajan oikeudet, Irakin sota, radio- ja televisio-ohjelmat, sademetsät, pornografia, ufot, kreationismia kannattavat koulukirjat ja Michael Moore. Moore Watch tarkkailuryhmä sanoo seuraavansa Mooren jokaista askelta ja julkaisevansa askelista tiedot netissä. Onko kysymyksessä parodia vai totinen tosi, sen voi jokainen ratkaista itse.

    Michael Moore Watch
    "I have often be appalled at the depths to which Moore will sink. But this? Pimping some lunatic who is belittling victims of domestic violence in order to further his political agenda? Does this pile of shit have no soul?"
    Michael Moore Watch
    http://www.moorewatch.com/


    Jotain hyvääkin
    Ei naapureiden elämän tarkkailu ole pelkästään negatiivista. Tämä nähtiin tsunamikatastrofin jälkeen Ruotsissa. Ruotsin kadonneiden lista lähes puolittui kolmen viikon kuluessa paljolti naapureiden valppauden ansiosta. Viranomaisille tehty ilmoitus tyhjästä asunnosta johti tarkistuksiin ja sitä kautta listan puolittumiseen. Tilanne on aivan toinen silloin kun ihmiset ilmoittavat esimerkiksi kostonhalussa viranomaisille naapureidensa olevan terroristeja.

    Naapurikyttääminen on nousemassa ongelmaksi myös Venäjällä kun Putinin hallinto on terrroristijahdin nimissä ryhtynyt suosimaan neuvostoaikojen mallin mukaisia korttelikomiteoita eli vapaaehtoista päivystystä ja partiointia. Se kohdistuu etupäässä keskia-asialaisilta näyttäviin naapureihin, sanovat korttelikomiteoiden arvostelijat.

    Koska jokainen joka osaa kirjoittaa hakukoneen hakukenttään sellaisia sanoja kuin human right watch, iraq war watch, amazon watch, media watch ja niin edelleen, tässä keskitytään aiheeseen, jonka hakusana voisi olla neighborhood watch - naapurikyttääjät.
    .
    Naapurikyttääjät
    Suomalaisessa kulttuurissa naapurin asioista huolehtiminen on kovin kaksipiippuinen asia. Toisaalta naapurista pidetään huolta, toisaalta naapurin annetaan elää omaa elämäänsä. Poikkeuksen tekevät vain naapurikyttääjät, jotka ovat ottaneet huolekseen naapurin asioiden seuraamisen kaikissa tilanteissa. Suomalainen asenne tulee hyvin esille sivustolla kyttaajat.net. Tämä Etelä-Suomen kerrostalokyttääjiksi itsensä ristinyt sivusto yltyy hurjaan, absusrdeja piirteitä omaavaan parodiaan. Sivusto avaa suomalaisen kerrostaloasumisen nurjan puolen tarkasti kuin kirurgin veitsi.

    Etelä-Suomen Kerrostalokyttääjät ry. on vuonna 1965 perustettu järjestö, joka valvoo ns. "kyttääjien" etuja. Kyttääjät ovat tunnollisia kansalaisia, jotka valvovat vapaa-aikanaan kerrostalossa naapuriensa elämää ja taloyhtiön järjestystä.



    Etelä-Suomen kerrostalokyttääjät
    http://www.kyttaajat.net/

    Campus: tarkkaile naapuriasi
    http://www.uta.fi/campus/992/naapurit.htm

    Tarkkaile naapureitasi ja raportoi
    http://www.tanjakarpela.net/mepe_5_04.shtml

    Kuule Sinua tarkkailaaan
    http://www.evl.fi/kkh/to/kkn/kksv/20042/iiris.htm

    Vasenkätiset on saatanasta
    http://www.student.oulu.fi/~kerimaa/fantto/98/vasurit.htm

    Usan asia on meidän
    http://www.voima.fi/content/view/full/654

    Sosiaalinen kontrolli
    http://www.uta.fi/tyt/avoin/verkko-opinnot/sosiaaliantropologia/yksilo2.html

    Sosiaalinen pääoma
    http://www.nuorisotutkimusseura.fi/index.php?osio=ajankohtaista&sisalto=NTpaivat2004_TRpaaomaAbs

    Yhteisöllisyys on tarpeen
    http://www.hut.fi/~mevirkku/esseeoik.htm

    Googleta sanoilla: sosiaalinen kontrolli!


    On selvää, että naapurikyttääminen on juuri nyt Yhdysvalloissa suuressa huudossa. Tästä kiitos Mr. Bushille. Kautta Yhdysvaltojen on syntynyt laskematon joukko sivustoja, joita yhdistävät sanat neighborhood watch. Ilmiön yhteiskunnallista taustaa voi tutkia hakusanoilla Homeland Security.

    Crime cannot flourish in a community that cares'



    Etupäässä WASP:eja
    Leimallista yhdysvaltalaisille kyttäämisryhmille on se, että ryhmät tuntuvat muodostuvan lähinnä waspeista eli valkoisista kristityistä. Yhteisön rauhaa uhkaavat ovat tietysti mustia, mexikaaneja ja muita ei-valkoisia ryhmiä. Tätä ei suoraan sanota mutta asenne näkyy esimerkiksi pdf-muodossa olevista uutiskirjeistä, joissa on kuvattu rikollisia tai sellaisiksi epäiltyjä. Nämä on poikkeuksetta muita kuin valtaväestön edustajia.
    Naapurustosivuja tutkiessa hiipii mieleen ajatus 50-lukuakin synkemmästä ryhtiliikkeestä, missä kaikki poikkeavat julistetaan ?epäamerikklaiseksi? parhaaseen mccarthy henkeen.

    Valvonta, urkinta ja epäluulo jättävät ihmismieleen syvät jäljet. Kaukana ei ole myöskään ajatus omankäden oikeudesta etelävaltojen tyyliin. Pahinta on se, että nykytekniikkaa hyväksi käyttäen kaikki rekisterit, kaikki kirjoitettu ja kuvattu jää elämään niin pitkään kuin dataa on olemassa.



    Bush calls on all Americans to participate in homeland security


    Are You Ready?

    We live in a different world than we did before September 11, 2001. We are more aware of our vulnerabilities, more appreciative of our freedoms, and more understanding that we have a personal responsibility for the safety of our families, our neighbors and our nation.


    National Neighborhood Watch Institute
    http://www.nnwi.org/

    Indio Police
    http://www.indiopd.org/htm/watch.htm

    Neighborhood Watch Resources
    http://www.oag.state.ny.us/crime/neighborhood_watch/resource_library.html

    Citizen corps
    http://www.citizencorps.gov/programs/watch.shtm

    White House
    http://usinfo.state.gov/is/Archive_Index/White_House_USA_Freedom_Corps_Initiative.html


    Naapureiden onneksi
    http://www.citizenobserver.com/nwg_home.jsp



    To spy on americans
    http://www.csmonitor.com/2004/0617/dailyUpdate.html

    Military Can Spy on Americans in US
    http://www.moveleft.com/moveleft_essay_2004_06_22_military_can_spy_on_americans_in_us.asp
    NSA says it will not spy on Americans
    http://www.shmoo.com/mail/cypherpunks/dec99/msg00083.shtml

    Pentagon database to spy on Americans
    http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,2131231,00.htm

    New Domestic Spy Agency
    http://www.heritage.org/Research/HomelandDefense/EM848.cfm

    FBI tracks peace activists
    http://www.ratical.org/ratville/JFK/JohnJudge/COINTELPRO80s.html


    Joatain mätää Britanniassa

    Brittiläinen naapurikyttääminen tuntuu poikkeavan jenkkiläisestä. Britanniassa leimallista on vanhojen naapurihyveiden korostaminen sekä yllättävän myötäsukuinen suhtautuminen poliisiin. Tämä poikkeaa jyrkästi siitä ?kotini on linnani?-ajattealusta, joka skandinaviassa liitetään britteihin. Hiukan syvemmältä kaivaen taustalla on pelko muukalaisuutta kohtaan.

    Brittiläisella naapurikyttääjät sivustolla annetaan varsin yksityiskohtaiset ?step by step?-ohjeet naapureiden valvontaan ? vai pitäisikö sanoa naapuruston seurantaan perustuvan ryhmän perustamiseksi.

    Mielenkiintoinen piirre Britanniassa on poliisin ja kantaväestön yhteistyö bobbyjen kanssa. Poliisi on ystävä. Brittiläinen sivusto "Police Oracle" on omien sanojensa mukaan poliisin ulkopuolinen, mutta poliisin kanssa yhteistyötä tekevä organisaatio?.

    Police Oracle is independent of the Police Services of the UK. We liaise closely with police groups and associated outside agencies to ensure that Police Oracle is a relevant and useful resource. This liaison is a permanent feature of Police Oracle. Everyone knows that the police are there to fight crime, but they need your help to do an effective job. Neighbourhood Watch is all about an active partnership.



    Police Oracle
    http://www.policeoracle.com/
    http://www.hanwag.org.uk/concept.htm
    http://www.hanwag.org.uk/
    http://www.neighbourhoodwatch.net/



    Pidä huolta naapurista
    Omaisuuden suojeleminen varkailta ja tihutyön tekijöiltä on ymmärrettävää. Samoin vanhusten ja lasten elämän seuraaminen ja suojelu. Eli tuo vanhaan suomalaiseen kyläkulttuuriin ja työväestön puutalokortteleihin kuulunut luonnollinen elämänmeno ja huolenpito. Virtuaaliajan "naapurikyttäämisessä" on kuitenkin piirteitä, jotka on syytä nostaa yleiseen keskusteluun.

    Tällaisia kodinturvajoukkoja on aika ajoin pyritty perustamaan myös Suomeen. Eräät ryhmät ovat vaatineet itselleen jopa kevyttä aseistusta tyyliin pamput ja kaasuaseet.. Tällaista ajattelua edustavat mm. eräiden rannikkokaupunkien venesatamia valvovat vapaaehtoisryhmät.. Toistaiseksi vaatimuksiin ei ole suostuttu.

    Toinen ääripää on täydellinen välinpitämättömyys. Vähintään kerran vuodessa saamme lukea iltapäivälehdestä, että asunnosta on löytynyt monta kuukautta sitten kuolleen yksinäisen ja hyljätyn vanhuksen ruumis. Tai että vuodenvaihteessa ei mistään tahtonut löytyä vapaaehtoisia eli ns. "Vaeltavia Vanhempia" seuraamaan nuorison uudenvuoden viettoa.

    Aivan oma lukunsa naapurikyttäämisen agendassa ovat erilaiset vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt. Ulkopuoliselle kaikuneiden tietojen mukaan eräissä paikallisjärjestöissä on avoimesti harjoiteltu tilanteita, joissa kohteena ovat muut kuin suomalaista syntyperää olevat ryhmät. Pelon ja epäluulon ilmapiirissä tapahtuva ajattelun militarisoituminen on yhteiskunnallinen uhka, ei mikään suojautumiskeino..


    Kommentoi anonyymisti


    alan.bitit (miukumauku) gmail.com - anonyymisti tästä:
    http://anonymizer.secuser.com/3.0/services/email-anonyme.htm




    |


    torstaina, tammikuuta 13, 2005


    Kaakkois-Aasian tsunami linkit
    Pieni linkkikokoelma katastrofin ympäriltä;

    "Requiem aeternam dona eis, Domine" - Suo heille ikuinen rauha, Herra.


    Mitä blogit tiesivät heti: http://sedis.blogspot.com/2005/01/mit-blogit-tiesivt.html

    Tsunami huijauksia: http://www.prattle.net/archives/001714.html

    Valtava määrä resursseja: http://www.tsunamihelp.info/wiki/index.php/Main_Page

    Sukeltajille tietoa Krabista (Krabi): http://www.yourkrabi.com/


    Tsunami Videos:
    http://www.waxy.org/archive/2004/12/28/amateur_.shtml
    http://wizbangblog.com/archives/004636.php
    http://www.masternewmedia.org/2005/01/02/full_tsunami_video_footage_pictures.htm
    http://www.stickergiant.com/page/tsunami_video


    Sanageneraattori: kaakkois-aasian maanjäristys, kaakkois-aasian katastrofi, kaakkois-aasian luonnonkatastrofi, intian valtameren maanjäristys, aasian tsunami, tsunami katastrofi, tsunami hyökyaalto, tsunami aalto, tsunami maanjäristys, tsunamin uhrit, tsunami uhrien tunnistaminen, tsunami victims, south-east asia earthquake tsunami, asia earthquake, indian ocean earthquake, identify victims, tsunami satellite, tsunami satellite +videos



    Pieni kokoelma


    Olen koonnut tähän pienen jatkuvasti täydentyvän linkkikokoelman Kaakkois-Aasian katastrofista. Olen valintoja tehdessäni pyrkinyt siihen, että linkkikokoelma antaisi myöhemmin, ajan kanssa - jonkinlaisen kuvan siitä, miten syvästi katastrofi vaikutti suomalaiseen yhteiskuntaan. Joukossa on myös muutamia ulkomaisia linkkejä. Olen valintoja tehdessäni pyrkinyt välttämään dramaattisia kauhukuvia ja mieltä nostattavia kuvauksia.

    Itämeren portaali
    Tsunami-nimitys tulee japaninkielen satamaa ja aaltoa tarkoittavista sanoista "tsu" ja "nami". Tsunami-aaltoja syntyy erityisesti vedenalaisten maanjäristysten yhteydessä maankuoren voimakkaan liikahduksen sysätessä vesimassan liikkeeseen, mutta myös tulivuorenpurkausten laavavyöryt, maanvyöryt ja meteoriittien iskut voivat aiheuttaa hyökyaaltoja.
    http://www.fimr.fi/fi/itamerikanta/bsds/2444.html

    Vastauksia kysymyksiin Intian valtameren järistyksestä
    http://www.seismo.helsinki.fi/fi/maanjaristykset/press/tele/kysymyksia.htm

    Maanjäristyksiä voi seurata globaalisti:
    http://earthquake.usgs.gov/recenteqsww/Quakes/quakes_big.html

    Digitoday on koonnut monipuolisen linkkikokoelman aiheeseen.
    http://www.digitoday.fi/showPage.php?page_id=9&news_id=39009

    Kepan sivut ja linkit
    http://www.kepa.fi/uutiset/kehitysyhteistyo/3913

    Wikipedia, artikkelit, linkit:
    http://fi.wikipedia.org/wiki/2004_Intian_valtameren_maanjäristys

    Maapallon tutkimus - Ilmasto ja sää
    http://www.makupalat.fi/maapallo.htm

    Internetissä paljon videoita katastrofista
    http://www.tietoyhteiskunta.fi/=uutiset/161771

    Suomen-Amma keskusksentsunami raportti:
    http://www.amma.fi/kesk/tsunamiraportti.php

    Kouluissa ja oppilaitoksissa varaudutaan antamaan kriisiapua Aasian katastrofin takia. Muun muassa internetistä löytyy aineistoa, josta voi olla apua Aasian luonnonkatastrofin ja sen järkyttävien seurausten käsittelemisessä.
    http://www.oph.fi/frontpage.asp?path=1

    Guardianin kooste Aasian katastrofista
    http://www.guardian.co.uk/tsunami/

    Katso myös Tsunami info:
    http://www.sawadee.com/tsunami/index.htm

    DigitalGlobe:
    http://www.digitalglobe.com/tsunami_gallery.html

    Omaiset


    Internet nousi tärkeäksi viestintäkanavaksi monille omaisille, jotka hakivat tietoa Aasian maanjäristyksen uhreista. Tietoa haettiin sekä kotimaisista että ulkomaisista lähteistä:

    Valtioneuvoston tiedotusyksikkö on koonnut näille sivuille Aasian kriisin hoitoon liittyvää tietoa. Tiedot on tuotettu yhteistyössä ministeriöiden sekä muiden viranomaisten ja yhteistyötahojen kanssa. Aineiston toivotaan auttavan kriisin osallisten tiedonsaantia viranomaisten ja muiden keskeisten toimijoiden palveluista, tiedotteista ja yhteystiedoista.
    http://www.valtioneuvosto.fi/vn/liston/base.lsp?r=91229&k=fi

    Ulkoministeriön sivut tulivat tutuiksi monille. Sivuihin kannattaa tutustua katastrofin jälkeenkin. Tutustu erityisesti mobile-palv eluihin.
    http://formin.finland.fi/suomi/

    Toimintaohjeita rehtoreille:
    http://www.oph.fi/pageLast.asp?path=1,434,36884

    sukellus.fi
    Sivustosta tuli nopeasti Suomen klikatuin. Sivusto palveli kansalaisia hienosti. 5.1.2005 alkaen sivusto poisti nimilistat. Sukellus fi:ssä kannattaa käydaä muulloinkin.
    http://www.sukellus.fi/

    Taustoja toimittajille

    Taustaa toimittajille
    http://www.livejournal.com/users/lullabypit/55167.html
    Pacific Tsunami Warning Center
    http://www.prh.noaa.gov/ptwc/
    Tsunami
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tsunami
    Tsunami Society
    http://www.sthjournal.org/soc.htm
    West Coast and Alaska Tsunami Warning Center
    http://wcatwc.gov/
    The National Tsunami Hazard Mitigation Program
    http://www.pmel.noaa.gov/tsunami-hazard/index.htm#
    FEMA for Kids: Tsunami
    http://www.fema.gov/kids/tsunami.htm
    Pacific Tsunami Museum
    http://www.tsunami.org/index.htm
    Tsunami Data at the National Geophysical Data Center
    http://www.ngdc.noaa.gov/seg/hazard/tsu.shtml
    More backgroud information
    http://www.freenewmexican.com/news/8508.html

    Smith Thammasaroj


    Kaksi viikkoa sitten (tänään on 14.01. 2005) meteorologi Smith Thammasarojia pidettiin maailmanlopun profeettana. Thaimaan meteorologisen viraston pääjohtajana häntä syytettiin paniikin lietsonnasta kun hän varoitti tai ennusti, että eteläiseen Thaimaahan voi iskeä iso tsunami. Tämän jälkeen ei Smith`istä ole juuri kuultukaaan.

    Aamulehti
    http://www.aamulehti.fi/teema/hyokyaaltokatastrofi/2029576.shtml
    Pasific Alert system
    http://pacificalertsystem.newstrove.com/
    Anchorage Daily News
    http://www.adn.com/24hour/healthscience/story/2005444p-10026607c.htm
    Thai Forecaster
    http://the.honoluluadvertiser.com/article/2005/Jan/11/br/br02p.html

    Hae lisää hakufraasilla "tsunami background information" tai "tsunami backgrounds"

    Silminnäkijät


    Yle tarjoaa sivuilaaan silminnäkijätarinoita.
    http://www.yle.fi/uutiset/oikea/id4942.html

    Suomalaiset haluavat adoptiolapsia katastrofialueelta
    http://www.mtv3.fi/aasia/index.shtml?kotimaa/arkisto/2005/01/340653

    Thaimaa aiheinen keskustelupalsta:
    http://www.thaiklupi.fi/foorumi/viewforum.php?f=21

    Korvaushakemuksen voi tehdä netissä:
    http://www.tietoyhteiskunta.fi/=uutiset/161966

    Ihmiset ja yhteiskunta


    Vakuutusyhtiö Fennian korvausperusteet
    http://www.fennia.fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Tiedote29122004a.htm

    Työterveyslaitos
    Kaakkois-Aasian katastrofi voi heijastua monin tavoin suomalaiseen työelämään. Työpaikat, joiden henkilöstössä on luonnonmullistuksessa kuolleita, kadonneita ja loukkaantuneita tai heidän omaisiaan, ovat suomalaisten erityisen myötätunnon piirissä. Lukuisilla suomalaisilla on omakohtaisia havaintoja tuhoalueesta matkailukokemusten perusteella.
    http://www.occuphealth.fi/Internet/Suomi/Ajankohtaista/Uutiset/Kaakkois-Aasian+luonnonkatastrofi+koskee+myös+työelämää+ja+työpaikkoja.htm

    Thaimaa-aiheinen kesakustelupalsta
    http://www.thaiklupi.fi/foorumi/viewforum.php?f=21

    Katastrofin jälkeen tarvitaan tukea
    Kaakkois-Aasian katastrofi mykistää, hiljentää ja synnyttää myös tarpeen keskustella. Nuorisotyöntekijät kohtaavat lapsia ja nuoria katastrofin jälkeen. Kohtaamiseen on saatavissa tukea ja lisätietoa eri tahoilta.
    http://www.nuortenkeskus.fi/sivu.php?artikkeli_id=273

    Katastrofi näytti jälleen verkon voiman
    http://mikropc.net/kolumni/kolumni.html?id=j210

    Ruokkikaa nälkäiset
    http://www.ruokkikaanalkaiset.fi/ajankohtaiset_projektit.php

    Pelastakaa Lapset ry:n työ Etelä- ja Kaakkois-Aasian katastrofialueilla käynnistyi heti katastrofin tapahduttua. Nyt, alkuvaiheen jälkeen, Pelastakaa Lapset keskittyy orpojen ja perheestään eroon joutuneiden lasten hyvinvoinnista huolehtimiseen.
    http://www.pelastakaalapset.fi/index.php

    Sosiaali- ja terveyspalvelujen kriisiapu tuotetaan yhteistyössä
    http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;60;41305;75029;75315;75478

    Lapsen kriisin kohtaaminen
    Päivähoidossa tulee varmistua, että lasten surulle on aikaa. Rauhallinen, myötäelävä ilmapiiri mahdollistaa lapselle vaikeiden asioiden käsittelyn lapselle luontaisella tavalla esimerkiksi leikkimällä ja piirtämällä
    http://www.stakes.fi/varttua/tyopoyta/katastrofi_lapsi.htm

    Sosiaali- ja terveysministeriö kokoontui maanantaina 3. tammikuuta sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen ja peruspalveluministeri Liisa Hyssälän johdolla pohtimaan, miten Kaakkois-Aasian tulvien suomalaisuhreille ja heidän läheisilleen voidaan turvata heidän tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut, erityisesti psykososiaalinen tuki
    http://www.stm.fi/Resource.phx/ajank/aasia/index.htx

    Kirkkohallituksen kriisisivut
    http://www.evl.fi/kkh/to/kkn/koulu/suru.htm

    Katolinen kirkko
    http://www.catholic.fi/right.htm

    Rikollisuus


    Lapset
    Also the UN already knows of at least 20 children stolen by the Indonesians from Aceh for either sale by their international baby adoption rings; or to the sex slave industry.?
    http://www.nydailynews.com/front/story/268009p-229504c.html

    Lapset kärsivät eniten:
    http://www.aamulehti.fi/teema/hyokyaaltokatastrofi/2010287.shtml

    Yahoo News
    http://uk.news.yahoo.com/050104/323/f9lun.html

    Criminals target tsunami victims
    http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/4145591.stm

    Lohtua uskonnosta




    |


    keskiviikkona, tammikuuta 12, 2005


    Google Zeitgeist - trendien tuttu
    Top-listat ovat kollektiivinen tietoisuus

    Pulling together interesting search trends
    and patterns requires Googles human
    and computing power together
    .
    Google Zeietgeist

    Googlesta on joskus sanottu oivaltavasti, että se toimii maailmanlaajuisena poliittisena ja kulttuurisena seismografina, joka rekisteröi maailmana tapahtumia vuorokaudet läpeensä. Kun maa järisi Seattlen ympäristössä helmikuun28.päivänä 2003, näkyivät järistyksen vaikutukset Googlen lokissa jo muutaman sekunnin kuluttua. Järistyksen voimakkuutta ja keskusta kyseltiin yli 1000 kertaa sekunnissa.

    Trendien tuntija ja luojakin?
    Jos jollakin sanalla tai joillakin sanayhdistelmillä haetaan Googlesta miljoonia kertoja, täytyy tuon sanan tai sanojen olla merkittäviä. Näin kävi syyskuussa 2001 kun miljoonat ihmiset hakivat sanalla anthraxis. Tai vuonna 2003 sanalla fentanyl moskovalaisen teatterin tsetneenikaappauksen jälkeen. Voidaanko siis olettaa että jokin asia on trenkikäs tai huipputärkeä jos se nousee Googlen hakulistan kärkeen? Varovainen vastaus on kyllä, mutta kysymys sisältää myös monta ehkä ja jos sanaa.

    Ensinnäkin amerikkalaiset käyttävät googlea eniten, joten hakulista noudattaa jenkkimakua ja jenkkipolitiikan tuulia. Toisekseen maailmassa on useita kansakuntia, jotka Googlen käytön volyymillään kilpailevat amerikkalaisten kanssa. Unohtaa ei sovi myöskään kielialueiden samalla sanalla tapahtuvien sanojen merkitystä. Mutta jos Suomessa ja Yhdysvalloissa ja vaikkapa espanjaa puhuvalla kielialueella haetaan samalla sanalla, niin asia on todella merkittävä. Tällainen globaali asema oli sanalla tsunami vuodenvaihteessa 2004 ja 2005.

    Zeitgeist
    Googlen Zeitgeist kertoo mitkä sanat ovat listan kärjessä ja mitä sanoja ja mitä käsitteitä kullakin hetkellä haetaan eniten. Myös Googlen pääkonttorissa on paneli, joka näyttää mitä sanoja haetaan kulloinkin eri puolilla maailmaa. Näyttöä on sanottu internetin kollektiiviseksi tietoisuudeksi, Viime vuoden Zeigeist kertoo mielenkiintoisia asioita länsimaisesta ja kansallisista kulttuureista, Kannattaa siis tehdä pintapuolinen sukellus tähän maailman yhteisen tietoisuuden vokabulaariin..

    Googlen Zeietgeistia voi jokainen tulkita omista lähtökohdistaan. Kertooko Zeigeist ihmiskunnan yhteisistä peloista ja toiveista vai kertooko se vain mistä ihmiset kulloinkin ovat kiinnostuneita? Tai kertooko se vain siitä, mistä nuoret ihmiset ovat kiinnostuneet? Voit tutkia suosittuja hakuja useasta eri vinkkelistä. Tässä mielessä Zeitgeist ei ole kovin johdonmukainen. Googlen tapa koota top-listat on viihdepainotteinen ja siksi myös hieman epärehellinen. Olisi mukava tietää myös mitä ihmiset ovat hakeneet tieteen, taiteen tai vaikkapa sosiologian alalta. Joka tapauksessa Zeitgeistissa vierähtää nopeasti tunti, parikin - kun vielä klikkailee erimaiden tuloksia ja edelleen tutkii tuloksia syvemmältä. Jokainen listalla oleva nimi tai sana on nimittäin linkki aiheeseen.

    Nousijat ja laskijat
    Googlen moottorilla porskuttava eniro. fi pitää sisällään monipuolisen mahdollisuuden penkaista hakuja. Tutkimusretken voi aloittaa vaikkapa ?Nousijat ja laskijat? listalta. Lista näyttää nopeimmin nousevat ja laskevat hakusanat suosituimpien hakusanojen joukosta. Listojen avulla voi seurata, mitkä haut ovat suosittuja tällä hetkellä. Eniron tarjoamat listat ovat: Nousija ja laskijat, Top 50, Automerkit, Etunimet, Hedelmät ja kasvikset, IT ja kännykät, Koirat, Kunnt ja kaupungit. Maailman maat ja yritykset. Lisäksi voit tutkia juuri nyt haussa olevia sanoja ja vertailla sanojen suosiota. Sanamittari hakee Internetistä antamiasi sanoja ja näyttää sanojen esiitymismäärän suomalaisilla tai kaiken kielisillä sivuilla. Sanamittari ei mittaa tehtyjen hakujen määrää.

    TOP 50
    Varsinkin Eniron TOP 50 on kätevä apuvälinen superhakijalle. Palvelu näyttää edellisen tunnin ja edellisen vuorokauden 50 suosituinta. Hakua,. joita voit sitten klikkailla edelleen. Esimerkiksi 11. tammikuuta 2005 kello 19.17 sana tsunami oli listan 9:s. Klikkaamalla sanaa tuli tulokseski20 sanayhdistelmää, joissa tsunami oli toisena. Jokainen sana on linkki Eniron hakuun. Suorastaan loistava tapa tehdä syvällisiä hakuja suositusta aiheesta. Google on hyödyntänyt tämän piirteen beta versiossaan olevassa Google suggest palvelussa.

    Top listojen avainsanojen tutkiminen auttaa tekemään entistä laadukkaimpia hakuja. Lisäksi erilaiset top-listat kertovat paljon meistä ihmisistä. Pienenä yksityiskohtana vaikka vain se että miltei jokainen sekunti joku hakee Enirolla sanaa joka jotenkin liittyy sukupuolielämään. Ai niin, se sana anthraxis.. Se tarkoittaa pernaruttoa,




    Google Zeitgeist: http://www.google.fi/press/zeitgeist.html
    Eniro - haussa nyt: http://www.eniro.fi/ohje/haussanyt/
    Eniro - top-listat: http://www.eniro.fi/toplistat/
    Eniro - sanamiattari: http://www.eniro.fi/sanamittari/




    Overturen sanahaku: http://inventory.overture.com/d/searchinventory/suggestion/
    100keywords: http://www.100keywords.com/





    |


    maanantaina, tammikuuta 10, 2005


    Yhteenveto tsunamikatastrofista
    Kaakkois-Aasian katastrofin opetukset

    Hakusanoja: netti auttaa katastrofissa, katastrofeissa, etsi katastrofiapua netistä, blogit katastrofi, tsunami, tsunami aalto, tsunami varoitusjärjestelmä, tsunami varoitus, tsunami maanjäristys, tsunami katastrofi, tsunami blogs, tsunami wave, tsunami picture, tsunami wave picture, tsunami information, tsunami fact, mega tsunami, tsunami photo, tsunami video, tsunami warning, biggest tsunami, tsunami diagram, largest tsunami, tsunami earth quake, tsunami warning center, tsunami, warning system, tsunami photograph, tsunami article, tsunami image, tsunami research, tsunami info, tsunami disaster, tsunami relief


    Tietoa tsunamista suomeksi: http://www.fimr.fi/fi/itamerikanta/bsds/2444.html


    Google relief suomeksi: http://www.google.com/tsunami_relief.html


    Google ja tsunami katastrofi
    Tieto kasaantui nopeasti eri toimijoiden toimesta

    Kaakkoi-Aasian
    luonnonkatastrofi Tapaninpäivänä 2004 ja tammikuun 2005 8-9 päivien myrsky ovat opettaneet lukemattomia suomalaisia löytämään tarvitsemansa tiedon entistä nopeammin ja luotettavammin. On ilmeistä että jotain tapahtuu myös sivujen takahuoneissa, valtiovallan kabineteissa ja kaupallisten palveluntarjoajien meetingeissä. Webbi kehittyy entistäkin käyttäjäystävällisemmäksi ja tiedon löytyminen astuu askelen eteenpäin.

    Tällä hetkellä peukalosääntö tuntuu olevan se, että kansalaiset löytävät tarvitsemansa tiedon seuraavaa kaavaa noudattaen.

    Ensimmmäisena onnettomuudesta kertoivat radio ja televisio. Suunnilleen samaan aikaan netin on-line uutissivut tiesivät kertoa jotain tapahtuneesta. Tieto kasaantui tipoittain, vaikka ensimmäiset kyselyt Googleen tulivat vain muutama minuutti häly-uutisten jälkeen. Jotkut paikallisia kieliä puhuvat saattoivat saada tuoretta tietoa myös alueellisilta ja paikallisilta uutissivuilta.

    Peukalosääntöjä googlettamiseen
    Heti onnettomuuspäivänä nettiin alkoi ilmestyä matkatoimistojen sivuille ensikäden tietoja. Tiedot täydentyivät ja kasaantuivat verrattain nopeasti ja parhaimpia sivuja päivitettiin ahkerasti. Heti kun katastrofin luonne alkoi paljastua, ryhtyivät avustusjärjestöt asialle. Samoin nettiin alkoi ilmestyä erilaisia kriisichatteja. Näistä ylivoimaisin oli Suomessa Suomi24, jonka merkitys tavallisen ihmisen purkautumiskanavana korostui ensimmäisen viikon aikana.

    Tuhon kohdanneiden maiden, erityisesti Thaimaan, viralliset ja kaupalliset sivustot kertoivat tapahtumasta kiitettävän nopeasti . Viranomaisetkin alkoivat herätä. Ensimmäiset blogikirjoitukset katastrofista ilmestyivät jo onnettomuutta seuraavana päivänä. Myös linkit alkoivat kasaantua blogeihin
    Nyt jälkeenpäin voidaan vain arvata olisiko näistä ollut hyötyä esimerkiksi Suomen viranomaisille, jos he olisivat niitä osanneet etsiä. Jatkossa varmaan osaavat. Myös sairaalat saivat ensimmäiset nimilistat hoitoon tuoduista potilaista hämmästyttävän nopeasti pystyyn.



    Sedis Blog: http://sedis.blogspot.com/2005/01/mit-blogit-tiesivt.html


    Tietojen hakeminen perustui vielä tässä vaiheessa sattumaan ja älykkääseen arvaukseen, koska hakukoneet, varsinkin Google, ei ollut vielä indeksoinut kaikkia sivuja ja sivuja syntyi kokoajan myös lisää. Keskeiseksi hakusanaksi kaikilla maailman kielillä tuli tsunami lisättynä englanninkilisilla tai paikallisilla lisäsanoilla. Tämän näkee selvästi Googlen Zeitgeistita: ja Overturen Keyword Selector Toolista.



    Sivuja indeksoidaan
    Kolmannessa vaiheessa eli sen jälkeen kun hakukoneet olivat ehtineet indeksoida sivuja, helpottui ns. tavallisen tietokoneeen käyttäjän tilanne nopeasti. Tietoa alkoi löytyä kasvavalla vauhdilla. Meillä Suomessa merkittäväksi toimijaksi muodostui sukellus.fi ja myöhemmin myös lähes huomiotta jäänyt ja taustaltaan emämääräiseksi jäänyt mininet.fi. Työn sankariksi kohosi sukellus.fi:n Alex Nieminen. Nieminen kertoo sukellus.fi:n nettisivulla Nähneensä ensimmäiset kuvat hyökyaalloista kotonaan Tampereella Tapaninpäivänä 26.12.2004.

    -Vaikka tietoja suomalaisuhreista ei ensimmäisissä uutisissa vielä ollutkaan, huolestuin alueella olevien tuttavieni ja ystävieni puolesta ja aloin lähettämään heille tekstiviestejä.

    Tästä alkoi Niemisen monta päivää ja yökin kestänyt uurastus. Ensimmäiset nimet ilmestyivät verkkoon maanantaina 27.12. Alexin hurjan tarinan voit lukea täältä:



    Laineet tasaantuvat
    Neljäs vaihe käynnistyi noin kaksi vuorokautta katastrofin jälkeen. Kaikki elementit alkoivat olla paikoillaan: viranomaiset olivat saaneet omat sivunsa pystyyn, linkkejä alkoi kerääntyä uutispalveluiden ja nettilehtien sivuille. Sivuilta saattoi ladata turistivideoita ja henkiin jääneiden ottamia valokuvia. Satunaisella surffaajalla alkoi olla valinnan varaa. Tarjolla oli niin kauhukuvia kuin taustoittavaa tietoa tsunamista ja maanjäristyksistä.

    Kului vain kolme vuorokautta kun netissä alkoivat puheet väärinkäytöksistä, kidnappauksoista ja lasten myymisestä adoptiorenkaile ja seksiorjiksi. Nettiin alkoi ilmestyä myös huijaussivuja, jotka vetosivat anteliaisiin ihmisiin. Toinen negatiivinen ilmiö oli sivustot, joiden ainoana tehtävänä oli esitellä shokeeraavia kuvia. Nettiin ilmestyi myös suuri joukko feikkikuvia. Nyt kun katastrofista onkulunut kolmisen viikkoa eräät nettisivut tarjoavat maksua vastaan "kuolemanvideoita ja kuolemankuvia " katastrofista".

    Nämä Googlettamisen peukalosäännöt Kaakkois-Aasian katastrofin osalta ovat minun henkilökohtainen ja nopea tulkintani tapahtumien kulusta. Syvällisempi analyysi vaatii aikaa ja etäisyyttä. Kun seuraava suurkatastrofi tulee, ovat kaikki paljon viisaampia. Nyt jo tiedetään tiedetään, että paljon enenmän olisi voitu tehdä:

    "Oleellista on, että jos nettiä vähän selaili tapahtumia seuranneena päivänä 27.12., Thaimaan suomalaisalueiden tilanteen vakavuus tuli väistämättä esiin, eikä isompia pelkoja misinformaatiosta ollut. Ainakin se olisi antanut ymmärtää, että "tilanteen vakavuus" oli enemmän kuin hälyttävää luokkaa, vaikka sordiinoa olisi pidettykin yllä täsmällisten tietojen puuttuessa. Siksi en voi muuta kuin kannattaa ulkoministerin ajatusta tämänkaltaisen seurannan lisäämisestä netin suuntaan missä tahansa vastaavassa katastrofitilanteessa. Sellaisen hälytettävän "nettiringin" perustaminen ei varmasti ole kovin vaikeaa", kirjoittaa Sedis eli Jari Sedergren omassa Sedis Blogissaan

    Online uutispalvelujen ja blogien merkitys nopeassa tiedonvälityksessä on ensiarvoisen tärkeä. Tämä on tullut monin tavoin esille kun onnettomuudesta tiedottamista ja tiedonkeruuta on analysoitu. Tulevia suurkatastrofeja varten on kehitettävä useita rinnakkaisia järjestelmiä, jotka mahdollistavat niin viranomaisten kuin omaisten ja uutisnälkäisten tiedonsaanati. Ongelma ei ole tekninen.

    Esimerkki siitä, mitä voidaan tehdä, on kun joukko intialaisia bloggaajia perustivat nopeasti ryhmäblogin, joka myöhemmin tunnettiin nimellä The South-East Asia Earthquake and Tsunami Blog. Sivustolle kertyi nopeasti tiedoituksia, resursseja, linkkejä ja tärkeitä tietoja vapaaehtoisille sekä ammattiauttajille. Blogiaate näytti voimansa:
    http://tsunamihelp.blogspot.com

    Cyberjournalist.Net on kerännyt sivuileeen journalistien kannalta tärkeitä havaintoja tsunamikatastrofista. Niistä on apua myös viranomaisille tulevaisuuden varalta:




    Suomea kohdannut hirmumyrsky
    Televisiouutiset kertoivat perjantaina 7, tammikuuta että launantaina ja sunnuntain välisenä yönä Suomeen iskee enennäkemätön hirmymyrsky. Kokosin lauantaina Veppilokini kokoelman myrskyym, säätuilaan ja pelastustoimiin liittyviä linkkejä Suomi24 keskustelualueella olleen vihjeen perusteella sivulla kävi lauantai illan aikana yli 300 säätilästä ja myrskystä kiinnostunutta. Sain myös useita sähköpostiviestejä, joiden yhteinen sanoma oli että nyt ei kannata jäädä odottelemaan Googlea, vaan tietoa täytyy etsiä itse. Sain myös muutaman käyttökelpoisen linkin, joista kiitos. Virtuaaliväki alkaa aikuistua.

    Ilahduttavin piirre sinänsä ikävässä tulvassa oli se, että se ilmestyi lähes raaliajassa sunnuntaina 8. 12 vuosaarelaiselle Vuosaaari weblokiin. Juuri näin kansalaismedia toimii. Kansalaismedia Veppilokin ylläpitäjä Alan Bitit tuntee syvää sielunveljeyttä Vuosaari weblokia kohtaan.





    |